Cardona formarà joves per rehabilitar habitatges de l'antiga colònia minera dels Arquers

La iniciativa permetrà d'una banda augmentar la borsa d'habitatge al municipi –quatre dels pisos seran destinats a habitatge social- i per una altra fomentar l'ocupació

Glòria Domínguez, Joan Hernàndez i Ferran Estruch al pati d'un dels habitatges
Glòria Domínguez, Joan Hernàndez i Ferran Estruch al pati d'un dels habitatges | Gemma Aleman
Redacció
29 de gener del 2019
Actualitzat el 30 de gener a les 14:20h
Vuit joves sense feina es formaran específicament per rehabilitar habitatges de l'antiga colònia minera dels Arquers de Cardona. Ho faran durant 150 hores i, posteriorment, sis d'ells seran contractats durant nou mesos. La iniciativa, impulsada per l'Ajuntament de Cardona i l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, compta amb el finançament de Servei d'Ocupació de Catalunya. Permetrà d'una banda augmentar la borsa d'habitatge al municipi –quatre dels pisos seran destinats a habitatge social- i per una altra fomentar l'ocupació.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch; acompanyat del regidor d'Habitatge, Joan Hernàndez; i la directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez; han presentat aquest matí la iniciativa. Ho han fet davant dels quatre habitatges deshabitats de l'antiga colònia minera que ja s'han començat a rehabilitar. El projecte, ha recordat l'alcalde, sorgeix de la voluntat dels mateixos veïns que, a través d'un procés participatiu, van decidir recuperar l'indret.

La brigada juvenil que es constituirà estarà integrada per vuit joves d'entre 16 i 35 anys. Entre les tasques que duran a terme, ha explicat l'alcalde, hi haurà la participació en la primera fase de la rehabilitació dels Arquers, que ja s'està duent a terme, malgrat que també és previst que participin en altres intervencions previstes "de recuperació d'espais públics al centre històric". Començaran a formar-se en aspectes bàsics vinculats a la rehabilitació, "com podria ser en electricitat, fontaneria o fusteria", ha aprofundit. 

Es preveu que aquesta formació arrenqui l'11 de febrer i finalitzi el 15 de març. Posteriorment, sis d'ells seran contractats durant nou mesos. El programa, ha remarcat, estarà pràcticament finançat per una subvenció del SOC de 140.000 euros.

Recuperar l'antiga colònia

Els primers habitatges de l'antiga colònia són dels anys 30 i, segons el mateix alcalde, alguns d'ells es troben en una situació molt precària. En l'actualitat, a la colònia resten 60 habitatges dempeus -als anys 70 havien arribat a ser 137-, en 22 dels quals hi viu gent –miners i/o les seves vídues. Pel que fa als que estan buits, segons dades de l'Ajuntament, n'hi hauria fins a un total de 18 que es podrien rehabilitar.

El regidor d'Habitatge ha volgut remarcar la importància d'aquesta primera fase de la rehabilitació que s'està realitzant a l'antiga colònia. "No s'està maquillant si no el que pretenem és crear un ecobarri", ha dit, tot posant com exemple l'aposta per la sostenibilitat a través de, per exemple, calderes de biomassa.

La manca d'habitatge

Segons l'alcalde, la iniciativa suposa un pas més en la "prioritat" de l'equip de govern de suplir la manca d'habitatge a la vila. Així, els quatre habitatges arranjats que actualment són buits seran posats a disposició de la ciutadania "a uns preus econòmics", ha dit.
Arxivat a