Cinema i inclusió

El Festival Clam creix amb la posada en marxa del Premi Insert d'Ampans

Es tracta d'un guardó que vol reconèixer la creació audiovisual de persones amb discapacitat intel·lectual

per NacióDigital , Manresa, 28 de gener de 2019 a les 13:00 |
Ampans impulsa un premi cinematogràfic per a persones amb discapacitat intel·lectual | Ampans
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les arts audiovisuals s'han convertit en una eina important de motivació i aprenentatge per a la inclusió activa de les persones amb discapacitat intel·lectual. És per això que, amb la voluntat de donar impuls a aquesta realitat i fomentar la transmissió de valors i drets mitjançant el cinema, Ampans ha creat el Premi Insert, un guardó que s'inclourà en la programació oficial del Festival de Cinema Social de Catalunya Clam, que tindrà lloc el mes de maig a Manresa i Navarcles.

Insert, el terme cinematogràfic que dóna nom al premi, correspon a una presa realitzada durant el rodatge per destacar accions o detalls importants que podrien passar desapercebuts. S'ha escollit aquest paral·lelisme per destacar el treball creatiu de les persones amb discapacitat intel·lectual, "que sovint no rep l'atenció i el reconeixement que mereix", manifesten des d'Ampans.


D'acord amb les bases (que es poden consultar a través d'aquest enllaç), en aquest premi hi podran participar treballs a nivell individual o col·lectiu, en format de reportatge, curtmetratge o documental, que no superin els 20 minuts de durada. A més, un mínim del 50% de l'equip de producció (tècnic i artístic) ha d'estar format per persones amb discapacitat intel·lectual. S'admetran treballs de tot l'estat en qualsevol de les seves llengües oficials i el jurat estarà format per membres de la pròpia organització del Clam. El treball guanyador rebrà un únic premi de 500 euros en metàl·lic i un trofeu.

La col·laboració d'Ampans amb el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya es va iniciar l'any passat, amb una sessió dins la programació oficial del certamen, en la qual s'hi va exhibir una mostra de realitzacions audiovisuals fetes per diferents entitats de Catalunya que treballen en l'àmbit de la discapacitat intel·lectual i fan servir l'audiovisual com a eina d'aprenentatge, incentiu i estímul pedagògic.


Ja fa un any que Ampans ha començat a formar persones dels seus centres i serveis en la producció audiovisual i ha engegat el projecte Ampans News, un informatiu mensual que coordina el departament de comunicació i en què hi participen noies i nois que formen part d'aquest iniciativa, fent l'enregistrament d'imatges, el muntatge, la redacció o la presentació del programa. Els programes es difonen a través de les xarxes socials i es poden consultar prement aquest enllaç.
 
 
 

 

Participació