L'auditori de la Plana de l'Om s'omple per conèixer el projecte de Primàries

Acte de Primàries a l'auditori e la Plana de l'Om
Acte de Primàries a l'auditori e la Plana de l'Om | Primàries
Redacció
27 de gener del 2019
Actualitzat el 28 de febrer a les 12:40h
Aquest dissabte al matí a l'Espai Plana de l'Om s'ha fet un acte organitzat per Primàries Manresa per tal d'aprofundir en els motius que porten a aquesta plataforma ciutadana a impulsar unes primàries obertes a tots els manresans de cara les eleccions municipals.

En un auditori pràcticament ple, Montse Ayala s'ha encarregat de conduir un acte que s'ha dividit en tres parts diferents. En la primera els dos ponents convidats, Joan Canadell, membre del secretariat nacional de l'ANC i Anna Arqué, portaveu de Primàries Catalunya han intervingut per explicar els orígens del projecte de primàries republicanes i els seus motius. Posteriorment Ayala ha conduït una conversa entre ells dos en la qual els ha plantejat diverses preguntes en relació al projecte. Finalment ha estat el públic el protagonista de l'acte plantejant dubtes i preguntes als ponents.

Joan Canadell ha explicat els motius que han portat a l'ANC d'impulsar el projecte de primàries. Per l'entitat independentista l'aposta per la unitat és estratègica per assolir l'alliberament nacional. Ha destacat que la gent va entendre que el 21-D era un plebiscit i això el va permetre guanyar amb 2,1 milions de vots per les llistes independentistes davant dels 1,9 milions de vots que va obtenir el bloc unionista del 155. Canadell ha mostrat la seva preocupació pel fet que si en les properes municipals no hi ha el mateix nivell de mobilització dels independentistes, l'unionisme guanyi.

El 2015 les llistes independentistes van sumar 1,4 milions de vots i les unionistes només 1,1 milions. Canadell no dubta que tot l'aparell de l'estat i els seus mitjans afins cridaran al vot unionista a mobilitzar-se, repetint-se els 1,9 milions del 21-D podrien obtenir la majoria d'alcaldies del país. D'altra banda el cofundador del CCN ha destacat que malgrat que els grans partits no s'acabin sumant al procés de primàries, la llista que en sorgeixi tindrà la capacitat de recollir tot un segment de votants que avui en dia està desenganyat dels partits independentistes tradicionals, ajudant, per tant, conservar les majories electorals.

Anna Arqué ha anat un pas més enllà i ha volgut reivindicar el sistema de primàries com un mecanisme per construir un sistema polític nou molt més adequat als temps actuals. Ha destacat que el sistema de partits catalans actual està basat en una llei electoral franquista. Un sistema autonòmic que no dóna incentius als partits per tal que sigui modificat i democratitzat, ja que se senten molt còmodes amb el seu funcionament actual. Arqué creu que un sistema basat en l'autoorganització de la gent, obert a qualsevol ciutadà, que per participar-hi i ser membre d'una llista electoral no requereixi superar cap dels filtres i sistema de fidelitats que els partits tenen establerts, és una eina per empoderar la ciutadania molt potent. Com a contrapunt ha posat l'exemple de converses mantingudes amb líders del procés que li havien argumentat que la gent ja sabia que amb l'1-O no s'anava a implementar la independència, sinó que era una manera de guanyar força per negociar amb Espanya. Arqué ha titllat de manca de respecte als electors aquest tipus de plantejaments.

En el cas de Manresa ha posat de manifest que els partits del govern local van signar un compromís amb la sobirania fiscal abans de les darreres eleccions que no han acomplert. Arqué ha manifestat que no n'hi ha prou amb el fet de tenir governs formats per independentistes, cal que aquests a més exerceixin com a tals. En aquest sentit ha instat al govern que sorgeixi del 26M a revisar els contractes amb empreses de l'IBEX35, «hem de demostrar que nosaltres també podem fer mal» ha sentenciat, arrancant un aplaudiment unànime de la sala. En aquest sentit ha posat de manifest la concessió de la zona blava, la grua municipal i l'aparcament de la Reforma, que actualment està en mans d'EYSA, filial de Fomento de Construcciones y Contratas S.A.

L'acte ha finalitzat amb una crida als ciutadans de Manresa a implicar-se en el procés de primàries, sigui com a votants, o com a candidats.