«Borrallons de neu»: l'experiència d'alumnes del Bages a Mauthausen i Gusen

Els autors en són Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas i la presentació es farà el dimarts 29 de gener

Redacció
26 de gener del 2019
Actualitzat a les 9:57h
Dimarts 29 de gener, es farà la presentació dels audiovisuals de Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas sobre l'experiència dels viatges d'alumnes als camps de concentració de Gusen i Mauthausen. La presentació es fa en aquestes dates amb motiu del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra el 27 de gener, i pel qual es fan actes arreu del país.

Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas, són els autors i realitzadors de dos documentals que porten el títol de Borrallons de neu i Manresa-Mauthausen. Una experiència pedagògica.

Aquests audiovisuals es van fer a proposta del professorat que porta a terme el projecte pedagògic Manresa-Mauthausen amb el qual es treballa el tema de l'Holocaust i la deportació a camps de concentració nazis en centres docents de Manresa i comarca.

El projecte Manresa-Mauthausen va ser impulsat pels professors Xavier Valls, de l'INS Pius Font i Quer, i Pep Castilla, de l'INS Lluís de Peguera. Des de l'any 2013, centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, han organitzat cada mes de maig viatges d'alumnes als camps de Gusen i Mauthausen. Ara s'han afegit al projecte i als viatges els instituts Lacetània de Manresa i Gerbert d'Aurillac, de Sant Fruitós de Bages. Alumnes d'aquests quatre centres que van fer el viatge el 2018 són els i les protagonistes dels dos documentals.

El primer documental recull la lectura de textos del KL Reich escrits per Joaquim Amat-Piniella sobre la seva cruenta experiència al camp de concentració de Mauthausen. La selecció dels textos és de Xavier Valls i la lectura la fan alumnes que van participar en el viatge en diferents escenaris del camp.

El segon documental, filmat a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, recull l'experiència que ha significat aquest viatge per alguns d'aquests alumnes a través del seu testimoni en primera persona, i amb les aportacions dels professors impulsors del projecte.

Els promotors de la realització dels audiovisuals han estat els quatre instituts participants i per l'interès educatiu i de recuperació de la memòria històrica d'aquest projecte, diverses institucions hi han col·laborat i donat suport econòmic: l'Ajuntament de Manresa, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Mèdic per la Imatge, l'AMPA de l'INS Pius Font i Quer i l'AMPA de l'INS Lacetània.

L'objectiu és que pugui ser utilitzat com a recurs pedagògic per molts més centres o entitats educatives per tal de de donar a conèixer l'horror dels camps de concentració nazis, no oblidar la història i educar les generacions joves en els valors de la pau i el respecte als drets humans.

Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas, autors dels documentals, han cedit a l'Ajuntament de Manresa i a la resta d'entitats col·laboradores, el dret d'ús dels documentals per a la seva difusió sense ànim de lucre i amb finalitat educativa i de sensibilització de la població en els valors de la pau i el respecte als drets humans.

Tots els centres o entitats que vulguin disposar dels documentals, sempre amb voluntat educativa i sense finalitat de lucre, en podran demanar l'accés a la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa ([email protected] - telf. 938752485) o bé al Centre de Recursos Pedagògics del Bages ([email protected] - telf. 938727142).