L'Era celebrarà dotze anys de tertúlies agroecològiques el primer dimecres de febrer

Les tertúlies a l'Era compleixen dotze anys
Les tertúlies a l'Era compleixen dotze anys | L'ERA
NacióDigital
25 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:59h
Aquest mes de febrer farà dotze anys que l'associació l'Espai de Recursos Agroecològics (l'Era) va convocar la primera tertúlia agroecològica, un espai de trobada de periodicitat mensual que tracta temes relacionats amb la producció ecològica i la vida en equilibri natural. Les tertulianes i els tertulians més habituals celebraran l'efemèride amb un pica-pica, però abans dedicaran més d'una hora a intercanviar experiències sobre els problemes que es troben en el dia a dia en la gestió del seu hort o camp i també en la seva alimentació.

A cada tertúlia es proposa i es decideix el tema de la següent. En algunes ocasions, una de les persones assistents es compromet a fer una breu presentació del tema per després donar peu a la següent. S'hi han tractat qüestions tan diverses com l'elaboració de remeis casolans, les plagues i les malalties de l'hort, el calendari lunar, l'alimentació saludable, les feines del mes a l'hort, i els fruiters entre molts d'altres.

La idea de la Tertúlia a L'Era va sorgir de Pep Tuson Valls, soci de L'Era, enginyer agrícola ara jubilat i expert en sobirania alimentària. El seu objectiu era dotar l'associació d'un espai d'intercanvi d'opinions més enllà de les habituals reunions de gestió de l'entitat. Així, la primera tertúlia es va celebrar l'any 2007, i des del primer moment es va pensar de descentralitzar l'activitat i portar-la fora de Manresa, més a prop de l'espai rural. En aquest sentit, es va escollir el Complex Cultural de Cal Sitjes, a Artés, on cada primer dimecres de mes, de set de la tarda a nou del vespre, hi acudeixen totes aquelles persones interessades a participar de la Tertúlia.

Al llarg d'aquests dotze anys, hi han pres part més de 300 persones, la gran majoria provinents de pobles de la comarca o de la demarcació de Barcelona. A cada xerrada hi participen entre dotze i vint assistents.