Taula rodona i documental per seguir commemorant els 80 anys dels bombardeigs

Serà divendres i dimarts que ve a l'Auditori de la Plana de l'Om

Exposició sobre els bombardeigs franquistes al refugi de la Renaixença
Exposició sobre els bombardeigs franquistes al refugi de la Renaixença | Gemma Aleman
Redacció
23 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:36h
L'Auditori de la Plana de l'Om acollirà aquest divendres, 25 de gener, a 2/4 de 8 de la tarda, la taula rodona Els bombardeigs franquistes durant la Guerra Civil, amb la participació d'especialistes i la projecció d'un vídeo protagonitzat per testimonis d'aquests fets. Estarà moderada pel president de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, i comptarà amb la participació del catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya; l'historiador i catedràtic de l'Institut Lluís de Peguera Pere Gasol; i l'advocada de les causes judicials dels bombardeigs de la Guerra Civil a Barcelona i Durango, Anaïs Franquesa. L'acte està organitzat per l'Ajuntament de Manresa i l'Associació Memòria i Història de Manresa.

D'altra banda, en el marc del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust, es realitzarà la presentació de l'audiovisual Borrallons de neu. Viatge Manresa-Mauthaussen. Una experiència pedagògica, de Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas, i de la mà d'escrits de Joaquim Amat Piniella. El documental es va filmar durant el viatge d'alumnes de batxillerat de Manresa i Sant Fruitós de Bages als camps de concentració nazi de Gusen i Mauthausen. L'acte tindrà lloc el dimarts 29 de gener, a 2/4 de 8 de la tarda, a l'Auditori de la Plana de l'Om.

L'acte té l'objectiu de compartir aquesta experiència pedagògica i vital que van viure aquestes alumnes amb la voluntat de sensibilitzar els joves i la ciutadania en general en el respecte a les persones i en la defensa dels drets humans. Està organitzat per l'Ajuntament de Manresa, els instituís Lacetània, Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i Gerbert d'Aurillac; i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, el Memorial Democràtic i l'Institut Mèdic per la Imatge.

L'endemà, el dimecres 30, amb motiu del Dia Internacional de la No Violència, la plaça Sant Domènec acollirà de les 10 del matí a les 2 del migdia Gestos per la Pau, una sèrie d'activitats d'educació en valors i construcció artística col·lectiva que comptarà amb la participació d'alumnes de quart d'ESO dels centres educatius manresans.

A banda d'aquests actes, fins al proper 3 de març es podrà visitar l'exposició I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa, al refugi antiaeri de la Renaixença. És una mostra innovadora que dedica un record especial a les 35 víctimes mortals que es van produir.

Els horaris d'obertura són: divendres de les 6 de la tarda a les 8 del vespre; dissabtes de 12 a 2 del migdia, i de les 6 de la tarda a les 8 del vespre; i diumenges de 12 a 2 del migdia. Cada dissabte i diumenge a la 1 del migdia es farà una visita guiada, i entre setmana hi ha la possibilitat de programar visites concertades per centres educatius de mitja hora de durada.

El comissariat de l'exposició està format per Joaquim Aloy, Pep Castilla, Pep Corral, Conxita Parcerisas i Teresa Torra, membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa. La documentació històrica ha anat a càrrec de Pere Gasol i Joaquim Aloy, i el disseny i la producció són de l'Arada creativitat social.