El Mas de la Sala compleix 25 anys de compromís amb el territori

Amb la presentació de "Tastem el Bages" el restaurant Mas de la Sala celebra, amb un sopar per a cent comensals, el seu aniversari

Ignasi Sala dirigint-se als assistents a l'acte d'aniversari
Ignasi Sala dirigint-se als assistents a l'acte d'aniversari | Laura Coletas
23 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:59h
Un gran envelat de petites llums blanques envaeix el sostre de l'Espai les Veles del Mas de la Sala. Els convidats van arribant en comptagotes. S'espera que arribin fins a un centenar de persones. L'Ignasi Sala dóna la benvinguda i, com a bon amfitrió, convida als assistents a passar a l'interior del recinte al mateix temps que els cambrers i cambreres acaben d'enllestir els últims detalls. Elegància i meticulositat caracteritzen la posada en escena. Les taules i les cadires estan cobertes per llargues teles blanques que reposen i es deixen caure fins al terra. Cada element, cada detall, està presentat i tractat amb molta cura i delicadesa. 

A un costat de la sala es poden entreveure una pila de llibres que porten per títol Tastem el Bages i una taula plena de copes de cava per donar la benvinguda als assistents. Empresaris, polítics, proveïdors, restauradors, representants de productes de proximitat i personatges públics de la comarca, entre d'altres, aprofiten per saludar-se i per intercanviar opinions.

La periodista, geògrafa i presidenta de Pimec Joves Míriam Santamaria, conductora de l'acte, pren la paraula i inicia la presentació del relat Tastem el Bages. "Crec que aquest llibre és el reflex del que és l'Ignasi, pura passió pel que fa" explica amb admiració. Parla sobre l'Ignasi Sala, l'inici d'aquest projecte i de tot allò que es pot trobar en aquest recull. "És un llibre de cuina, de geografia, en definitiva, és el Nani". 

La segona intervenció corre a càrrec de l'arqueòleg, llibreter i editor Antoni Daura, propietari junt amb la seva dona de la Llibreria Parcir de Manresa. Daura ha col·laborat i treballat de manera altruista en la publicació del llibre.  

L'Ignasi Sala, Nani pels més propers, fa balanç d'aquests 25 anys d'història del restaurant. "Quan vam començar sí que teníem en la imaginació què volíem ser, però no teníem gaire clar com fer-ho. Vam començar com un espai que només era restaurant per a unes vuitanta persones i des d'aquells inicis hem anat creixent i creixent sense parar. Són 25 anys, però volem continuar en aquesta línia. Seguim amb la mateixa il·lusió que el primer dia". 

Preguntant-li d'on va sorgir el projecte Tastem el Bages, Sala exposa que l'excusa del llibre precisament és el 25è aniversari. "Estem molt contents del resultat final. L'any passat vam fer un cicle de sopars mensuals (Tastem el Bages amb...) on a cada vetllada es convidava a un proveïdor de proximitat de la comarca. En aquestes trobades s'utilitzaven els seus productes. Els menús estaven maridats amb vins del Bages. Cada sopar era en petit format; pensat per a unes vint-i-cinc persones. Vam tenir la sort de comptar amb clients assidus que, quan acabaven un sopar, ja esperaven el següent. Les trobades es cloïen amb un debat." 

A Tastem el Bages precisament es poden trobar les receptes d'aquests dotze sopars, un recull dels almanacs que han estat editant trimestralment des de l'any 2013, així com una sèrie de pinzellades anecdòtiques de la història familiar del Mas. Entrevistes, fotografies i reflexions complementen la publicació. 

El tast, elaborat amb productes de la zona, es va cloure amb un torn obert de preguntes en el qual tots els assistents podien formular els seus dubtes, expressar la seva opinió... Aquest és l'inici d'un any de celebració per a l'establiment.