La Fàbrica Nova de Sallent acollirà a projecció del documental del barri de l'Estació

Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:10h
Unes reixes prohibeixen l'entrada al barri de l'Estació de Sallent
Unes reixes prohibeixen l'entrada al barri de l'Estació de Sallent | ACN
El documental del barri de l'Estació de Sallent farà una parada dins de la programació de l'Espai cultural Fàbrica Vella de Sallent. El projecte, dirigit pel sallentí José Carlos Rodríguez, es projectarà a l'Espai cultural Fàbrica Vella de Sallent el proper 26 de gener a les 6 de la tarda. L'acte comptarà amb un col·loqui amb l'autor i els protagonistes del documental un cop es faci la projecció. Ja es poden adquirir les entrades gratuïtes a l'Ajuntament de Sallent o bé a la plataforma web codetickets.com.

La proposta audiovisual fa un viatge al passat, -des del 1960 fins a l'actualitat-, mitjançant el testimoni de 16 persones; veïns de diferents generacions, personalitats polítiques i testimonis vinculats amb les vivències que es van desenvolupar al barri. Seguint la història de la comunitat, els protagonistes analitzen les diferents etapes que es van viure al barri fins a la seva desaparició.

El projecte, que va començar a desenvolupar-se l'any 2014, ha comptat amb el suport i la col·laboració de diferents institucions i particulars, a títol individual, per tirar endavant la proposta. El documental va superar amb èxit una campanya de crowdfunding que li ha permès desenvolupar la versió definitiva del llargmetratge. 

L'antecedent

El desaparegut barri de l'Estació va construir-se als anys 60 sobre els límits d'una antiga explotació minera. L'activitat, que va començar l'any 1932 i va aturar-se amb el tancament de la mina l'any 1975, es va veure afectada per les filtracions d'aigua provinents del riu Llobregat, que provocaven cavitats i dissolucions al subsòl. 


Als anys 90 van aparèixer les primeres esquerdes que, després de la realització de diversos estudis, van certificar que el barri patia moviment al subsòl amb una velocitat d'esfondrament evolutiva. L'estabilitat del barri es va veure truncada per anys de lluita, manifestacions, assemblees, un conflicte que va ser portada de diferents mitjans de comunicació. Davant la situació d'alerta i perill de col·lapse del subsòl, van arribar els acords per desallotjar el barri, una comunitat de 322 famílies que van haver d'abandonar el seu habitatge. Avui dia, el barri és inexistent.