Les «Escenes amb Tracte» aixecaran el teló del Kursaal el mes d'abril

L'obra del Grup de Teatre d'Artés que fomenta el bon tracte amb les persones grans es representarà el 3 d'abril a la sala gran

Redacció
18 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:54h
La iniciativa Bages Tracta'm Bé, promoguda pel Consell Comarcal del Bages i que fomenta la prevenció dels maltractaments a les persones grans, continua sensibilitzant a la societat i arribant a cada cop més gent. Una de les accions destacades, l'obra de teatre Escenes amb Tracte arriba a un gran escenari com és el Kursaal de Manresa, el proper 3 d'abril. Les entrades ja estan a la venda.

L'Esplai Artesenc de l'Amistat va sumar esforços amb el teatre Nei per crear l'obra Escenes amb Tracte, que teatralitza algunes de les històries que apareixen al llibre Relats amb tracte que inclou 12 relats curts i un altre d'inèdit de l'escriptora Isabel Clara Simó on es narren històries de persones grans que han patit algun maltractament. El Consell Comarcal va adquirir 100 exemplars del llibre que es van repartir als Casals de la Gent Gran, als Centres Cívics, a les Residències o a les Biblioteques... dels municipis del Bages. L'obra de teatre es va estrenar el passat 29 de setembre a l'Auditori de Navarcles, gràcies a l'adaptació i la direcció de Jaume Costa, en el marc del Dia Internacional de la Gent Gran.

El Conseller de l'Àrea d'Acció Social del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, explica que "és molt important que vagin a veure l'obra com més persones millor, ja que el Grup de Teatre d'Artés ha fet una feina extraordinària i transmeten molt bé els valors de la campanya Tracta'm Bé: amor, respecte i coresponsabilitat amb les persones grans".

Molt bona acollida de la campanya

L'objectiu de la campanya és el de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar els bons tractes envers aquest grup d'edat. Pretén contribuir a la prevenció i sensibilització d'aquesta problemàtica fomentant la reflexió i el debat social sobre l'envelliment digne i la cura de les persones grans, així com el seu apoderament. 

Una de les accions de la campanya que ha aconseguit més bona resposta ha estat la dels Espais amb Tracte. Aquesta iniciativa consisteix en que els establiments comercials, equipaments i serveis de la comarca esdevinguin espais on les persones grans se sentin ben ateses i puguin advertir de situacions on es produeixi alguna situació de discriminació o maltractament. Actualment 465 comerços i altres espais del Bages s'han adherit a aquesta proposta i gràcies a la seva tasca i criteri s'han derivat a Serveis Socials deu casos de possibles maltractaments.

Una altra de les accions rellevants de la campanya han estat els tallers d'autoprotecció financera que ha realitzat l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor a diversos municipis del Bages. Els tallers han consistit en donar consells clau per tal que les persones grans tinguin un control dels seus ingressos i les seves despeses, entenguin les factures que els arriben i estiguin alerta de possibles fraus ja sigui per part de presumptes comercials que es presentin en persona al domicili o truquin per telèfon. En total han assistit a aquests tallers 325 persones de 14 municipis de la comarca.