Danses tradicionals, teatre i música a la Festa de Sant Sebastià de Rajadell

La Festa de Sant Sebastià arribarà a Rajadell aquest cap de setmana
La Festa de Sant Sebastià arribarà a Rajadell aquest cap de setmana | AjRajadell
Redacció
18 de gener del 2019
Actualitzat el 20 de gener a les 22:35h
Rajadell viurà, aquest cap de setmana, la seva particular festa major d'hivern, que s'emmarca dintre de les activitats celebrades arreu del país per commemorar Sant Ignasi. En el cas d'aquest municipi bagenc, el culte al sant en qüestió va començar durant la primera meitat del segle XVI, arran de la gran epidèmia de pesta estesa arreu d'Europa. Els vilatans van fer un vot de poble al sant li van dedicar un altar. La devoció, però, encara va agafar més força quan, l'any 1854, i després d'un brot de pesta, van morir més de trenta persones.

A partir de llavors, pels volts del 20 de gener Rajadell celebra una festa en homenatge al seu guaridor; una festa que, en un primer moment, estava organitzada pels administradors de la confraria i que tenia com a tret característic l'anomenat Ball de la Coca, una dansa (amb tonada pròpia) ballada per una sola parella, que era escollida pels membres de la masia que aleshores pastaven el pa (i que convertien en coca), i pels administradors de la confraria que organitzava la festa. 

Actualment l'acte festiu inclou la missa i la benedicció del pa, el Ball de la Coca i el de Bastons (tots se celebraran aquest diumenge al matí) i altres activitats culturals variades. Enguany, les propostes que complementaran el programa de la Festa de Sant Sebastià seran l'espectacle d'animació Danses i Rondalles, a càrrec de Rah-Mon Roma (dissabte 19 a les sis de la tarda); la representació teatral de l'obra Dues dones que ballen, amb els actors de l'ACR de Fals (dissabte 19 a les deu del vespre); un concert de l'Orquestra de l'Escola de Fonollosa (diumenge 20 a les onze del matí), i el tradicional ball de Festa Major amb músiques de Pep i M. Josep Trio, que tindrà lloc diumenge 20 a les sis de la tarda.
 

Programa complet d'activitats.