El biòleg que assegura que l'Antàrtida és el futur del planeta parlarà dimarts a la Joviat

El biòleg marí i investigador Josep Maria Gili parlarà de l'Antàrtida a la Joviat
El biòleg marí i investigador Josep Maria Gili parlarà de l'Antàrtida a la Joviat | CCMA
18 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:04h
El Saló Montserrat de la Joviat rebrà la visita, el proper dimarts, 22 de gener, del biòleg marí Josep Maria Gili, que oferirà la conferència El paradigma de la biodiversitat marina antàrtica: per què hi ha una selva sota un desert de gel?. Gili, que és investigador de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), fa anys que capitaneja projectes de recerca a l'Antàrtida -va estar-hi vivint prop de divuit mesos-, en els quals ha descobert que, sota el gel que caracteritza aquesta zona del planeta, s'hi troba un ecosistema marí únic i immensament divers.
 
I com s'explica, això? Segons assenyala el mateix Gili en el llibre Científics a la fi del món, per entendre aquesta gran biodiversitat en un dels punts més gèlids de la Terra, cal viatjar milions d'anys enrere. Concretament, trenta-un. En aquell moment, gran part de les espècies de l'ecosistema marí es van extingir degut a l'enorme quantitat de sediments que els rius van abocar als oceans. L'Antàrtida -en aquell moment ja coberta de gel- va quedar exempta d'aquesta desgràcia i és per això que actualment, en la profunditat de les seves aigües, hi resideixen una enorme quantitat de fòssils vivents, que descobreixen un paisatge únic, típic de l'època cenozoica, i perfectament adaptat a les peculiaritats del gel polar.
 
Aquest descobriment serà el punt de partida de la conferència de Gili a la Joviat; una conferència en la qual també posarà de manifest la necessitat vital de conservar aquest continent gelat. I és que, assegura, "mentre els humans no hi intervinguem", aquesta diversitat marina (que "pot ser el futur del planeta", apunta), perdurarà més enllà, fins i tot, de l'espècia humana.
 
La xerrada que el biòleg oferirà a la capital del Bages començarà a les quatre de la tarda i serà gratuïta i oberta a tothom. Tanmateix, des de la Joviat es demana confirmar assistència enviant un correu a [email protected].