Sorinas i els vuit activistes del BDS s'acullen al dret a no declarar pel cas Matisyahu

Aquest dilluns al migdia eren citats als jutjats de València sota l'acusació particular de delicte d'odi per proposar el boicot a l'artista al festival Rototom a través de les xarxes socials i assemblees l'estiu de 2015

Els nou activistes, amb el manresà Bernat Sorinas a la dreta
Els nou activistes, amb el manresà Bernat Sorinas a la dreta | DefensemDDHH
14 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:00h
El manresà Bernat Sorinas i vuit activistes més del País Valencià que pertanyen al moviment Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) cap a l'estat d'Israel, per la seva postura davant el poble palestí, s'han acollit al seu dret a no declarar aquest dilluns al migdia durant les declaracions prèvies al jutjat d'instrucció número 19 de València per piulades i assemblees en que demanaven l'estiu de 2015 al festivat Rototom de Benicàssim l'anul·lació del concert de l'artista sionista Matisyahu.

Sorinas, que és membre de la PAHC Bages i els altres vuit activistes s'enfronten a la petició particular de 4 anys de presó per un presumpte delicte d'odi formulada pel Comitè Legal per a la Lluita contra la Discriminació. En una entrevista a NacióManresa, l'activista manresà acusava el moviment sionista de ser al darrere de la denúncia.

El moviment Boicot, Desinversions i Sancions (o moviment BDS) és una campanya mundial que tracta d'augmentar la pressió econòmica i política sobre Israel perquè compleixi els objectius declarats del moviment: la fi de l'ocupació israeliana i la colonització de la terra palestina, la plena igualtat per als ciutadans arabopalestins d'Israel, i el respecte al dret al retorn dels refugiats palestins.

La campanya destinada a convèncer el festival perquè cancel·lés la invitació d’aquest artista es va dur a terme a través de Twitter i d'assemblees i concentracions fora de l'àmbit del festival. En el cas de Bernat Sorinas, ni tan sols no va ser present al País Valencià l'estiu de 2015, i tota l'acció que va dur a terme va ser a través de Twitter amb piulades de suport a l'acció del BDS del País Valencià.

Es dona el cas que el BDS, al que pertanyen la majoria d'acusats, havia participat l'any anterior, el 2014, en el Fòrum Social del Rototom Sunsplash arran de la mort de més de 2.100 palestins, aquell mateix estiu a Gaza, a mans de l'exèrcit israelià.

Suport a l'exèrcit i a l'actuació de l'estat d'Israel contra Palestina

Segons un comunicat emès pels acusats abans de la declaració al jutjat, Matisyahu té "un historial de defensa de crims de guerra i de violacions greus dels Drets Humans, d’incitació a l’odi racial, de negació de l’existència del poble palestí, i amb documentades connexions amb grups extremistes i fonamentalistes violents".

Matisyahu va posar la seva música i el seu treball "al servei de l’organització d’Amics de l’Exèrcit Israelià (FIDF)", que recapta fons per a l’exèrcit de l’Estat d’Israel, i el seu lletrista, Ephraim Rosenstien, està "vinculat" a Honenu, una organització israeliana que, segons expliquen els acusats, defensa el terrorisme dels colons que diàriament ataquen la població palestina per expulsar-la de les seves terres.

Els membres del BDS recorden que el boicot a Israel és un dret reconegut com a legítim en el marc de la llibertat d'expressió per diferents organismes internacionals com la Unió Europea, Amnistia Internacional, la Federació Internacional de Drets Humans i la Unió de Llibertats Civils Americana. En la seva defensa argumenten que "fins i tot sense estar d'acors amb els principis el BDS", la seva actuació s'emmarca en la llibertat d'expressió.