Sant Fruitós, a punt per viure una Festa Major d'Hivern d'alt voltatge amb Bruno Oro i Els Catarres

Des d'aquest dijous i fins el diumenge dia 27, el municipi bagenc acollirà activitats lúdiques, culturals (i també enològiques) per a tots els públics

Els Catarres, convidats de luxe de la Festa Major d'Hivern de Sant Fruitós
Els Catarres, convidats de luxe de la Festa Major d'Hivern de Sant Fruitós | DMF
14 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:56h
Falten pocs dies perquè Sant Fruitós de Bages doni el tret de sortida a una nova edició de la seva Festa Major d'Hivern, que ja s'ha convertit en una cita ineludible per a nombrosos bagencs i bagenques gràcies a l'extens programa de propostes lúdiques i culturals adreçades a tots els públics.

Enguany, la programació començarà aquest divendres, dia 18, amb el lliurament del Premi Montpeità 2019 a càrrec de l'Associació Brogit Difonem Cultura. L'acte d'entrega tindrà lloc al Nexe-Espai de Cultura i engegarà a les set de la tarda. Paral·lelament a aquesta cerimònia, el teatre Casal Cultural serà l'escenari, a partir de les vuit del vespre, del lliurament d'un altre guardó: el Premi Riudor, atorgat per l'Escola de Futbol de Sant Fruitós, que anirà a parar a mans del Comitè Olímpic Internacional.

Dissabte 19: pregons i Bruno Oro

L'endemà, dissabte 19, es reprendrà l'activitat amb els pregons inaugurals de la festivitat. Els encarregats de redactar-los i llegir-los seran, d'una banda, Jordi Llobet -xef del restaurant L'Ó de Món Sant Benet, posseïdor d'una estrella Michelin des de l'any 2013-, i Alba Nadal, ballarina professional de la Companyia Royal Danish Ballet. L'acte, que tindrà lloc al Nexe-Espai de Cultura i començarà a dos quarts de set de la tarda, comptarà, també amb l'actuació dels músics de Música per la Llibertat i de l'Agrupació Coral de Sant Fruitós de Bages.

Acomiadarà el dissabte l'espectacle Immortal, de l'actor i humorista Bruno Oro, que es podrà veure, a partir de dos quarts de deu del vespre, al teatre Casal Cultural. Les entrades anticipades per a la funció tenen un preu de 12 euros i encara es poden adquirir a través d'aquest enllaç. Igualment, també es podran comprar el mateix dia de l'espectacle, al preu de 15 euros, una estona abans que comenci.
 

Bruno Oro portarà «Immortal» a Sant Fruitós Foto: David Ruano


Diumenge 20: reconeixements, màgia i un joc de pistes
 
El diumenge dia 20, i com ja és habitual, es llevarà amb l'esmorzar de germanor entre les entitats i l'Ajuntament, a partir de les nou del matí, al Nexe- Espai de Cultura. Durant l'esmorzar es farà el lliurement Distinció a la Trajectòria de les Entitats Locals, amb un especial reconeixement a l'entitat Cooperativa La Agrícola pels 125 anys que va complir aquest passat 2018.
 
Seguidament, a les onze del matí, engegarà, al Cobert de la Màquina del Batre, el joc de pistes Els tresors de Sant Fruitós, amb proves d'enginy ubicades en diferents localitzacions d'interès turístic, històric o cultural del municipi. El joc es realitzarà per equips (màxim sis persones) i està pensat per a totes les edats. Per a participar-hi cal inscriure-s’hi amb antelació, anant presencialment a Foto Isidre o a través d'aquest enllaç. L'activitat té un cost de 25 euros per equip (pels menors de 7 anys serà gratuïta).
 
La jornada finalitzarà a les sis de la tarda amb l'espectacle de màgia Fascinato, a càrrec de Joan Quimera, que es durà a terme al teatre Casal Cultural. El preu de l'entrada és de 7 euros i es podrà adquirir el mateix dia de la funció.
 
Dilluns 21: animació infantil i cultura popular
 
El dilluns 21 serà festiu, a Sant Fruitós. És per això que les propostes lúdiques no s'aturaran. Començaran a les nou del matí amb la Festa dels Gegantons al Nexe-Espai de Cultura, on s'hi duran a terme tallers i activitats lúdiques amenitzades per la companyia Ai Carai!, que s'allargaran fins a les sis de la tarda. Es tracta d'una activitat adreçada a nens i nenes de 3 a 12 anys que té un preu de 9 euros i que requereix d'inscripció prèvia (s'ha d'anar a l'Àrea de Cultura de l'ajuntament o al Nexe-Espai de Cultura).
 
A banda de la programació infantil, el dilluns 21 també es duran a terme els actes de caire més institucional. En aquest sentit, a les onze del matí tindrà lloc, a l'Església parroquial del municipi, una missa en honor al Sant Patró de Sant Fruitós, que comptarà, també, amb el cant dels Goig de Sant Fruitós. Un cop finalitzada, la plaça de l'església s'inundarà de cultura popular amb l'actuació dels grallers i geganters del poble i amb una ballada de sardanes al compàs de la cobla Lluïsos de Taradell. Tot plegat culminarà amb un vermut popular.
 
Divendres 25: Els Catarres
 
Un dels plats forts de la Festa Major d'Hivern serà el concert d'Els Catarres, que presentaran, el divendres 25 de gener, les cançons del seu nou disc, Tots els meus principis. L'espectacle es durà a terme al pavelló d'esports del municipi i començarà a dos quarts de dotze de la nit. Les entrades per a assistir-hi encara estan disponibles; tenen un preu de 13 euros (anticipades) i es poden comprar anant presencialment a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament o al Nexe Jove, i, també, per internet, a través d'aquest enllaç. Un cop acabi el concert, el DJ Arzzett oferirà una sessió de música enllaunada al mateix recinte.
 
Diumenge 27: la Marxa del Terme
 
Clourà les propostes de la Festa Major d'Hivern la celebració de la vint-i-dosena edició de la Marxa del Terme, una caminada popular organitzada perl grup excursionista Posa't en Marxa, que recorrerà l'entorn del municipi i que comptarà amb tres recorreguts de diferents distàncies: un de familiar, de 12,3 quilòmetres; un de nivell mitjà, de 17 quilòmetres, i un de nivell avançat, de 26 quilòmetres. Tots sortiran i arribaran a la Pista del Bosquet, a les vuit del matí. Les inscripcions per a participar-hi tenen un preu de 9 euros i es poden formalitzar prement aquest enllaç.
 

La 22a Marxa del Terme se celebrarà el diumenge 27 de gener Foto: AjSFB


 A més, i com ja és habitual, el diumenge l'Ajuntament oferirà visites guiades de forma gratuïta a Món Sant Benet, ja sigui per realitzar la visita medieval, la modernista o la visita Alícia. Tothom que hi estigui interessat cal que s'hi inscrigui prèviament anant presencialment a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament.
 
Activitats complementàries a la Biblioteca Municipal

Durant el mes de gener, la Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages -amb la col·laboració de la DO Pla de Bages- participa en el projecte Biblioteques amb DO. Lletres i vins, que impulsa el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enguany (el cinquè en què la biblioteca fruitosenca hi participa) les propostes han engegat amb l'exposició Lletres i vins 2019, que es podrà veure fins al 9 de febrer. Es tracta d'una mostra plàstica i de recursos documentals sobre la vinya i el vi al nostre territori. Els elements artístics exposats han estat cedits per artistes bagencs.

Les activitats continuaran el proper dissabte 26 de gener, amb el tast de vi amb audició musical Les Paraules del Vi, a càrrec del grup Corrandes són Corrandes. La proposta (pensada per a públic adult) permetrà conèixer l'arrelament de la cultura del vi a través de les paraules, les cançons i la música. Els participants podran gaudir d'un tast de vins de la DO Pla de Bages, gentilesa del Nou Celler i el Mas de Sant Iscle.

Tancarà el mes de gener el Club de Novel·la, coordinat per Ignasi Puig, amb una tertúlia sobre el llibre El silenci dels arbres, d'Eduard Márquez, que tindrà lloc el dijous 31 de gener a les vuit del vespre. El col·loqui culminarà amb una copa de vi de la DO Pla de Bages.