El BAXI Manresa guanya i optarà a la copa fins al darrer dia (85-91)

Victòria increïble contra el GBC Guipúscoa amb un Iffe Lundberg decisiu

El BAXI Manresa ha aconseguit una important victòria al País Basc
El BAXI Manresa ha aconseguit una important victòria al País Basc | U. Murillo
13 de gener del 2019
Actualitzat a les 21:31h
Nou capítol de l'orgull manresà. Un partit que podia semblar senzill al primer quart també semblava perdut a manca de 3,6 segons. La tenacitat ha donat als de Joan Peñarroya una gran oportunitat i aquests no l'han desaprofitat. Iffe Lundberg s'ha vestit d'heroi al darrer quart i a la pròrroga. Dos tirs lliures d'un jugador que normalment no és segur han allargat la matinal cinc minuts més. El triomf permet somiar en ser a la copa del rei. Es decidirà tot a la darrera jornada. Abans, caldrà estar atents al què facin Joventut i València aquesta tarda.

Iffe Lundberg ha seguit com a base titular d'un BAXI Manresa que també ha tret d'inici Ryan Toolson, Pere Tomàs, Nicola Dragovic i Cady Lalanne. El GBC Guipúscoa ha començat amb Dani Pérez, Fede Van Lacke, Alberto Corbacho, Mouhamed Barro i Beqa Burjanadze. Els manresans han començat dominant amb els punts de Toolson i Lalanne. Els locals estaven tensos i no trobaven bons llançaments. Els rebots anaven a mans dels jugadors del BAXI Manresa. La única taca era la segona persona de Lundberg que, tot i això, es mantenia en pista. El segon triple de Toolson obligava Sergio Valdeomillos a demanar temps mort (2-12, minut 5). L'entrada de Garret Nevels al cantó local ha donat una mica de dinamisme al Guipúscoa. Però no n'ha tret als bagencs. Toolson i Lalanne seguien sumant amb continuïtat. Peñarroya feia un triple canvi. Entraven Corey Fisher, Tomislav Zubcic i Yankuba Sima per Ryan Toolson, Nicola Dragovic i Cady Lalanne. Només els tirs lliures han impedit que l'avantatge bagenc fos més gran al final del primer quart (10-22, minut 10).

Els de Peñarroya s'han mostrat més imprecisos al començament del segon quart. Les pèrdues de pilota han provocat dues bones accions del Guipúscoa que baixaven l'avantatge manresà a només vuit punts. Fisher volia refredar la reacció local sumant el seu primer triple. Ha estat un petit oasi dins el desert. Poc a poc, els bascos anaven retallant diferències. Peñarroya no ho veia clar i decidia aturar el partit (20-26, minut 15). Però les instruccions del tècnic no han servit per revertir la situació. La defensa del Guipúscoa era cada cop més intensa. EL BAXI Manresa passava de tenir mals llançament a no poder ni tirar. I a perdre moltes pilotes. La preocupació era màxima. Més quan Blagota Sekulic, primer, i Fede Van Lacke després anotaven tots dos de tres per avançar el seu equip (31-26, minut 18). En total, un parcial de 18-0 ha capgirat el partit com un mitjó. Fisher trencava la sequera des de la línia de tir lliure. Malgrat tot, la primera part acabava amb domini local (35-31). El triple de Lundberg al límit era aire pur.

La segona part començava amb triple de Nevels. El BAXI Manresa seguia sense tenir el domini però aconseguia que la situació no es descontrolés més. Lalanne ha estat un jugador important en aquest tram de partit. L'haitià ha sumat sis punts seguits. Lundbger i Fisher també han trobat l'anella. El cel començava a obrir-se per als bagencs. D'això n'era conscient Valdeomillos i decidia reunir els seus jugadors (46-45, minut 26). Però ara qui havia canviat la dinàmica era el conjunt bagenc. Lundberg era el jugador més inspirat. El danès tornava a posar al seu equip per davant molts minuts després (48-50, minut 29). I precisament, una jugada individual del mateix jugador un minut després era la que permetia el BAXI Manresa afrontar els deu darrers minuts al capdavant (51-53). El Guipúsoca recordava l'equip del primer quart. Els manresans, però, no eren capaços d'aprofitar-ho.

Una mini ratxa local els posava en franquícia (58-55, minut 35). De nou, els bagencs s`han refet i el marcador ha persistit igualat moltes jugades. Pérez tornava a anotar de tres per posar la victòria lluny de l'abast del BAXI Manresa. Més quan també s'escapaven rebots importants. El base local feia molt mal en aquests instants. Però seguint la costum, el BAXI Manresa no s'ha rendit. Zubcic posava el seu equip a només un punt a falta de 33 segons (73-72). El Guipúscoa ha perdut la pilota. Lundberg ha volgut decidir el partit. Pérez ha tocat una pilota que ha sortit per la línia de fons. Però els col·legiats, després de revisar la jugada, l'han volgut donar als bascos. Sekulic ha disposat de dos tirs lliures. Ha errat el primer i ha entrat al segon. Al BAXI Manresa li queda 3,6 segons per intentar-ho. Novament, Lundberg ha assumit galons i ha forçat personal. Jugador irregular de tirs lliures els ha entrat tots dos per dur el partit a la pròrroga (74-74).

Els temps extra ha començat de forma immillorable per als de Peñarroya. Un parcial de 0-5 dibuixava un bon escenari. Clar que vist el partit i tots els canvis de decorat res estava decidit. Toolson també ha aparegut en un instant calent. Al Guipúscoa no li entrava res. La cistella de Fisher a manca d'1'15'' semblava ja sentenciar (77-86). Ni el parcial de 6-0 ha espantat els manresans. Toolson ha començat a rebre la pilota conscient que als guipuscoans només els quedava l'opció de fer personals. El 85-91 final deixa les portes de la copa del rei obertes.

El BAXI Manresa segueix vuitè amb nou victòries i set derrotes. Aquesta situació podria canviar a la tarda un cop hagin jugat Joventut i València. Una derrota dels badalonins contra el Baskonia deixaria als de Carles Duran per darrera gràcies al bàsquet average general. Com també podria quedar darrera el València si perd per dos o més punts contra el Gran Canaria.