La Fiscalia arxiva la denúncia contra els alcaldes de Manresa i Moià per l'1-O

Segons el seu escrit, la disponibilitat dels locals per a la votació no requerien "d'un comportament actiu" dels batlles i una "multitud de gent" disposava de claus

Valentí Junyent, a la porta dels jutjats, acompanyat per la seva esposa i pel primer tinent d'aldalde
Valentí Junyent, a la porta dels jutjats, acompanyat per la seva esposa i pel primer tinent d'aldalde | Mar Martí
10 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:44h
La Fiscalia General de l'Estat ha arxivat les denúncies contra els alcaldes de Manresa i Moià, Valentí Junyent i Dionís Guiteras, entre d'altres, per la seva possible participació en el referèndum d'independència celebrat l'1 d'octubre de 2017.

Segons l'escrit d'arxivament al qual ha tingut accés NacióManresa, l'arxivament de la causa es basa en tres premisses. Malgrat que la Fiscalia admet que els batlles van signar el Decret amb anterioritat a la recepció de la suspensió dictada pel TC, aquests no podien "al·legar desconeixement" perquè aquesta informació era de domini públic. Malgrat tot, la Fiscalia veu els Decrets com "un acte de mera adhesió" de l'alcalde a la convocatòria del referèndum.

La Fiscalia també observa que "l'efectiva disposició dels locals no requeria formalment d'un comportament actiu per part dels alcaldes, sinó que era la mateixa Llei de referèndum" la que disposava dels locals. Finalment, l'escrit d'arxivament valora que "una multutud de gent" disposava de claus dels locals que es van obrir el dia 1 d'octubre.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va declarar davant el fiscal en cap de Manresa, Ramon Menac, el 2 d'octubre de 2018. El de Moià, Dionís Guiteras, ho va fer el 5 del mateix mes.

Davant d'aquests fets, la Fiscalia descarta portar les acusacions a judici i arxiva els procediments oberts.
Arxivat a