Zoonosis

Un buit legal impedeix a l'Ajuntament usar l'anticonceptiu contra coloms a Manresa

Malgrat que l'Ovistop es comercialitza a Espanya, el pinso no forma part dels productes biocides autoritzats a l'Estat, i a Itàlia, on es produeix, està inscrit només com a medicament

, Manresa | 10/01/2019 a les 13:59h
Arxivat a: Societat, coloms, animals, verí
Manresa està vivint un capítol conflictiu amb la captura de coloms
Manresa està vivint un capítol conflictiu amb la captura de coloms | Jonathan Oca
Malgrat que una vintena dels més de 900 municipis de Catalunya usen la nicarbacina com a producte anticonceptiu per controlar les plagues de coloms, aquest principi actiu comercialitzat sota la marca Ovistop no forma part dels productes biocides autoritzats a Espanya. A Itàlia, d'on prové, està inscrit només com a medicament, que ha de ser venut només sota prescripció mèdica veterinària en còpia única i no repetible. Una incongruència en un producte que s'ha de dispensar a l'aire lliure, i que només té la seva explicació en el fet que no ha passat els requeriments previstos per aquest objecte. La nicarbacina no està regulada tampoc al reglament de la UE 528/2012, que legisla sobre les substàncies actives i els preparats per a la sanitat ambiental.

Manresa està vivint un episodi de controvèrsia amb col·lectius de defensa dels drets dels animals i el Col·legi d'Advocats arran de la restauració del sistema de gàbies per al control de la població de coloms a la ciutat, i una de les alternatives que s'apunten és l'ús d'Ovistop, un anticonceptiu per a aquestes aus basat en el principi actiu de la nicarbacina.

Tècnics en salut pública consultats per NacióManresa dubten que, sota aquestes premises, l'Ovistop pugui ser comercialitzat o, si més no, dispensat lliurement en espais oberts.

Ús no regulat

A Espanya, per a l'autorització d'ús lliure d'un producte biocida a l'espai públic cal que estigui inscrit en el registre després de passar una sèrie de comprovacions, com l'enfocament a una especie determinada i la innocüitat cap a altres éssers vius, o un protocol d'ús específic per evitar-ne la lliure exposició. A l'Estat, l'anticonceptiu per a coloms comercialitzat sota la marca Ovistop no està inclòs en el registre i, per tant, existeixen dubtes sobre si es pot comercialitzar, i si es fa, només podria utilitzar-se amb una posologia dirigida a aus domestiques.

A Itàlia, punt de producció d'aquest producte, l'Ovistop tampoc no forma part de l'equivalent de productes biocides autoritzats, i hi està registrat com a medicament que es pot dispensar al carrer, però només pot ser venut només sota prescripció mèdica veterinària en còpia única i no repetible.

La nicarbacina no està regulada tampoc al reglament de la UE 528/2012, que legisla sobre les substàncies actives i els preparats per a la sanitat ambiental.

Els productes biocides regulats són aquells que estan destinats o poden causar la mort a éssers vius i que estan pensats per subministrar-se en espais oberts, amb una sèrie de mesures i controls, tals com herbicides, raticides o insecticides, per exemple. Aquests productes requereixen d'una restrictiva regulació perquè no afecti a altres espècies o, fins i tot als humans.

El cas de l'Ovistop, a banda de a coloms, la seva disseminació per l'espai urbà podria afectar altres espècies d'aus, mamífers o animals domèstics i és un producte no innocu per a humans. No només pel seu consum directe, sinó pel consum dels propis animals medicats, com els coloms a màns d'aus rapinyaires com els falcons.

Així doncs, la disseminació de nicarbacina a través de l'Ovistop a l'espai públic no està regulat a l'Estat espanyol, i existeixen dubtes legals sobre si es pot dispensar per al seu subministrament sense control a l'espai públic obert.

Per què no hi ha aquesta sensibilitat amb les rates?

Com amb els coloms, l'Ajuntament de Manresa també té subcontractat el control de la població de rates -i animals invertebrats com artròpodes, insectes, xinxes o paneroles- al seu nucli urbà. A Manresa, l'empresa especialitzada que porta a terme aquestes actuacions és VeterBerga.

Cada setmana es realitzen les revisions programades ordinàries de clavegueram i edificis municipals i també s'atenen tots els avisos que puguin aparèixer en la via pública, i que majoritàriament arriben des de la ciutadania a través del 010, així com serveis extraordinaris que puguin aparèixer de forma puntual en les instal·lacions municipals. 

L'actuació amb les rates i altres rosegadors es fa a traves de rodenticides -amb l'homologació de biocides autoritzats-, principalment a partir de bromadiolona, brodifacum o difenacum, que són anticoagulants de segona generació que provoquen la mort de l'animal per dessagnació. Per tal de minimitzar l'afectació en el sistema d'evacuació i, posteriorment, en els rius, el producte es col·loca en esquers a les reixes de clavegueram.

Aquest producte, però, no és adequat per aplicar en superfície, i molt menys en animals voladors, ja que podria provocar la seva mort en altura i una "pluja" d'animals morts. La pregunta que es fan tècnics sanitaris especialitzats en zoonosis és "perquè existeix aquesta profunda sensibilitat en la mort de coloms i no en la de rates, quan tots dos són animals vertebrats i, fins i tot, els rosegadors són mamífers?"

Els coloms i la seva femta, un niu de malalties

Malgrat que altres plagues urbanes com les rates, les paneroles o les xinxes estan més identificades com a agents contra la salut pública, el colom i la seva femta pot ser transmissora d'una desena d'agents patògens que poden afectar els humans, des de malalties víriques o bacterianes fins a parasitàries o fúngiques.

Les zoonosis són les malalties que es transmetes de forma natural entre els animals vertebrats i les persones. Els coloms són, amb diferència, les aus més portadores de zoonosis i les que més risc suposen per a les persones degut a la seva important presència en àmbits urbans i als excrements que s'hi poden acumular.

Segons l'estudi de la Diputació de Barcelona sobre aus urbanes de 2009, els coloms poden ser transmissors de zoonosis víriques com la grip aviària, la malaltia de Newcastle, el virus del Nil occidental; bacterianes com la campilobacteriosi, la pseudotuberculosi, la micobacteriosi, la salmonel·losi; clamidials com l'ornitosi-psitacosi; fúngica com l'aspergil·losi, la candidiasi, la dermatomicosi; o parasitàries com la toxoplasmosi, la giardiasi o paràsits externs. També els coloms poden provocar afectacions al·lèrgiques com l'alveolitis al·lèrgica.

COMENTARIS

Aclariments sobre Ovistop
Josep Costa, 11/01/2019 a les 13:58
+10
-0
1. Ovistop no és cap biocida, com no ho és cap anticonceptiu dins de la UE. És com tots els anticonceptius, un medicament veterinari. Aquesta classificació és la que les autoritats competents han establert atenent a la legislació vigent. En ella s’estableix que un producte ha de ser classificat com a medicament si compleix la seva definició, encara que compleixi qualsevol altra, com ara la de biocida, (Directiva 2004/28/EC Art. 2). Per tant la classificació com a medicament està sempre per sobre la de biocida. Aquesta és la explicació per la que Ovistop és un medicament.

2. La utilització d’un medicament s’ha de fer segons l’ús pel que ha estat aprovat i en aquest cas és el d’anticonceptiu per coloms urbans. Per tant l’ús que se li dona és el que s’ha autoritzat i s’utilitza sobre la espècie per la que s’ha autoritzat, els coloms urbans fent-se a través de la prescripció d’un veterinari tal com està establert.

3. És un medicament que actualment no està registrat a Espanya però si dins la UE, a Itàlia, i per tant la normativa vigent (Directiva 2004/28/EC i Real Decreto Legislativo 1/2015, de 24 de julio, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de garantías y uso racional de los medicamentos y productos sanitarios). estableix que pot ser utilitzar mentre no n’hi hagi cap altre per la mateixa indicació registrat a Espanya prèvia autorització del òrgan competent de la Comunitat Autònoma on es vol utilitzar. La Generalitat l’ha autoritzat.

4. Ens sembla molt bé que algunes persones, per ignorància o mala fe, pretenguin que el nostre producte hagi de ser un biocida i regular-se pel marc normatiu d’aquests, però la realitat és que no ho és: és un medicament i es regula pel marc normatiu d’aquests. Qui té la competència per decidir-ho, que no és precisament cap tècnic municipal, així ho ha establert. Vostè a vist mai a algú comprant anticonceptius a una empresa de control de plagues? O bé els recepta el metge i es compren a la farmàcia? És el mateix en els anticonceptius per animals. És que no es poden administrar medicaments veterinaris als animals salvatges?

5. No hi ha cap buit legal, tot el contrari: hi ha un estricte marc legal europeu, espanyol i català que avala i permet el seu ús. Segons el que aquest marc normatiu estableix per a cada aplicació es demana permís a la Generalitat qui examina la sol·licitud i atorga el permís. Si ho fa és perquè es compleixen tots els requisits per a la seva utilització. Dir que Ovistop no és pot utilitzar perquè no està registrat a Espanya és una mentida.

6. Com a medicament ha hagut de passar els testos pertinents per acreditar que no té impacte sobre les persones, medi ambient i que tampoc no afecta a les altres espècies, els quals són més estrictes que els que afecten als biocides. Per altra banda existeixen amplis estudis sobre la nicarbazina, un producte que s’utilitza a tones en granjes de pollastres dels dels anys 50, que així ho acrediten.
manca d'informació
Anònim, 11/01/2019 a les 14:33
+8
-0
Bon dia,
Només posar de relleu que abans d'escriure qualsevol article, com a bons professionals dels mitjans que se suposa que són, haurien de contrastar la informació que publiquen.
En aquest cas, s'han limitat a citar el que diu una font sense haver-ne comprovat el contingut, en gran part fals.
La seva tasca és informar adequadament la població, no "generar titulars" gratuïtament.
gracies
Anònim, 11/01/2019 a les 17:59
+8
-1
Gracies Josep Costa per l'informació feina que han de fer uns altres que es fan dir periodistes...
Volem els informes tècnics!
Manresà, 11/01/2019 a les 19:50
+7
-0
Crec que si un ajuntament tant potent com el de Barcelona (amb més i millors tècnics per analitzar el tema) ha decidit aprovar l'ús d'Ovistop, és perquè el de Manresa s'ho plantegi, la veritat. Crec que hi ha prou debat públic sobre el tema com perquè ens diguin perquè no creuen convenient fer-lo servir. I ho dic sobretot perquè sembla que és més eficient i eficaç.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 21
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional