Bernat Sorinas: «Darrere d'aquesta denúncia s'hi amaga el moviment sionista»

L'activista manresà, que s'enfronta a 4 anys de presó per haver piulat a favor del boicot al músic Matisyahu al festival Rototom, troba a faltar el suport de "determinades esquerres" de Manresa

L'activista manresà Bernat Sorinas
L'activista manresà Bernat Sorinas | Pere Fontanals
09 de gener del 2019
Actualitzat el 10 de gener a les 14:10h
Dilluns que ve haurà de declarar davant el jutjat número 19 de València per una acusació de delicte d'odi a causa d'unes piulades en les que donava suport a una campanya de boicot del BDS contra l'artista sionista Matisyahu al festival Rototom de Benicàssim, a la Plana Alta.

El manresà Bernat Sorinas és un activista molt conegut a tot el país, i especialment al Bages, on sempre s'ha mogut molt lligat a la PAHC i a altres moviments contra la desigualtat i la integració social, com l'Escola Popular, de la qual n'és un dels impulsors.

No vol aventurar futurs, i ara per ara només es planteja el següent pas de tot aquest procés, la declaració del dia 14 de gener, malgrat que el delicte d'odi pot estar penat amb 4 anys de presó.

- Ja té a punt la declaració de dilluns?

- Hem d'acabar de parlar-ne amb les advocades. Tenim reunió aquest cap de setmana. Com que estem en la fase d'instrucció, hem de veure com calibrar-la, perquè potser fins i tot ens podríem emparar amb el dret a no declarar. 

- A banda de l'acusació particular, la fiscalia s'ha pronunciat?

- Encara no. De moment només hi ha acusació particular, que és la d'Abel Isaac de Bedoya, i un jutge que l'ha emès a tràmit. És important recordar que és aquest senyor qui ens ha denunciat, i no pas el cantant Matisyahu, perquè encara hi ha molta gent que no ho té clar

- Què en sap, d'Abel Isaac de Bedoya?

- Que és un advocat de Madrid vinculat a la dreta més casposa, a la corrupció, al PP i a grups de neonazis. Només cal veure el seu currículum...

- Expliqui's.

- Ell va ser qui va defensar individus com Lorenzo Sanz; un dels detinguts arran de l'assassinat del jove basc Aitor Zabaleta als voltants de l'estadi Vicente Calderón l'any 1998, i també gent tacada pel cas Gescartera. És molt surrealista que sigui justament ell el que ens denunciï per un delicte d'odi. És una contradicció bestial.

- Sap si també forma part d'algun moviment sionista?

- El que sé és que al darrere d'aquesta denúncia s'hi amaga el moviment sionista. 

- Com és que ho té tan clar?

- Doncs perquè el sionisme, a Espanya, actualment està molt preocupat. Hem de pensar que, de tot el món, Espanya és l'estat on més ajuntaments i diputacions s'han adherit al moviment Boicot Desinverció i Sancions (BDS). I, en conseqüència, el que fan els sionistes és pressionar amb tota la seva força -que no és poca- per aconseguir acusar gent i assenyalar el BDS.

- Aquesta força que diu que tenen, també l'han exercit perquè el jutjat emetés a tràmit la querella que l'acusa?

- Podria ser, però no crec que hagi calgut. A mi, de l'estat espanyol ja no em sorprèn res. Estem vivint una època molt fosca, on hi ha persones que són a la presó i a l'exili per posar urnes i defensar un referèndum; per escriure cançons; per fer un espectacle de titelles; per prendre part en la vaga general del 14 de novembre del 2012... I també n'hi ha moltes que són a la presó pel fet de ser pobres o que estan tancades en un CIE per no tenir papers. Tots ells són presos polítics perseguits per un estat autoritari que només vetlla pel seu statu quo. 

- El seu cas n'és un clar exemple. Els tuits que l'han portat a judici no contenen cap insult ni cap amenaça...

- Vivim en un estat on no hi ha garanties democràtiques ni respecte a la llibertat d'expressió. El meu cas s'engloba dins d'aquesta deriva autoritària i feixista de l'estat espanyol que està perseguint i judicialitzant qualsevol acció política. I, a més, s'hi sumen els interessos del lobby sionista, que persegueix, des de fa temps, el BDS, l'element solidari més important amb Palestina a nivell mundial que va aconseguir, entre d'altres coses, que la selecció d'Argentina suspengués un partit contra Israel o que Shakira no hi anés a fer un concert.

- Com viu el fet que hi hagi tuits xenòfobs contra els catalans o els àrabs que no es penalitzin i, en canvi, els que va fer vostè, sí?

- Això és greu, perquè s'ha aconseguit capgirar el concepte de delicte d'odi. Si ens basem en la teoria, aquest delicte s'hauria d'atribuir a tots aquells individus que insulten o agredeixen persones migrades, amb una altra orientació sexual o per les seves creences religioses. I resulta que ens l'apliquen a nosaltres, que demanàvem coherència en un festival de música!

- No anaven contra ningú.

- No! Nosaltres no som antisemitistes, bàsicament perquè la regla número ú del BDS és que no admet persones racistes. Per tant, si nosaltres no hi deixéssim entrar jueus, seríem uns racistes. No hi ha odi cap a ningú. En el meu cas, per exemple, a banda de simpatitzar amb el BDS també milito a la PAHC i tracto amb gent de races i religions diverses. I se'm denuncia per incitació a l'odi! S'està aplicant un delicte d'odi a persones que el que estem fent és combatre l'odi. Al final, la lluita per Palestina és la lluita per la vida, i no per l'odi. És greu i fa ràbia que tinguin aquesta capacitat de capgirar coses com aquesta. I no és el primer cop que passa: hi ha hagut grups d'antifeixistes perseguits per delicte d'odi. No té cap mena de sentit...

- Com pot ser que el festival Rototom, que fins i tot un any abans que passessin aquests fets havia convidat gent del BDS a debatre i condemnar Israel per una matança que hi havia hagut a Palestina, caigui en la trampa de convidar un artista públicament sionista?

- És complicat. Quan me'n vaig assabentar em va sobtar molt, perquè precisament el Rototom sempre ha estat molt en sintonia amb aquest esperit de canvi, i havia convidat moviments socials com la PAH o el BDS. En un primer moment vaig pensar que havia estat un error. Després, però, i veient el comportament del festival, em va donar la sensació que hi havia molta desorganització i que no sabien gaire què estaven fent. Al cap i a la fi Matisyahu és un artista que mou moltíssima gent, i penso que van basar-se en aquest factor de fer un bon cartell i no d'entrar en valoracions més polítiques del seu missatge.

- Està espantat pel que li pugui passar, tenint en compte aquesta arbitrarietat amb què treballa la justícia espanyola a què abans feia referència?

- He decidit que vull anar pas a pas. No vull pensar gaire en què pot passar el dia del judici: si hi penso m'espanto, perquè m'estan demanant quatre anys de presó i això genera una mica de pànic. És per això que he pres la decisió de centrar-me en aquesta fase d'instrucció. Ara toca fer una campanya política per defensar el nostre cas, per parlar de les injustícies que hi ha, de com s'estan vulnerant drets de manera sistemàtica a Palestina per part de l'estat d'Israel i de com s'està perseguint la llibertat d'expressió i la dissidència política a l'estat espanyol. Quan arribi el judici –si és que finalment arriba– ja ho veurem, perquè si hi estigués pensant tota l'estona em bloquejaria i no vull viure amb aquesta angoixa. 

- Des que els mitjans van publicar la seva condemna, ha rebut molt suport, a les xarxes.

- Sí. Ara mateix, a la campanya que hem engegat hi ha més de dues mil adhesions tant a nivell individual com col·lectiu. Per sort, el BDS sempre ha tingut molt suport i ha estat recolzat per personalitats com Desmond Tutu o Stephen Hawking i fins i tot per centenars de jueus que van patir l'holocaust nazi. La campanya que estem impulsant ens consta que té molt suport nacional i també internacionals, i estem molt contents.

- A nivell particular, troba a faltar el suport d'algú?

- Sí que hi ha determinades esquerres a qui els està costant molt –i no és nou- mostrar el seu suport. A Manresa ja ho hem viscut altres vegades en situacions similars. Per a mi és inconcebible que algú es pugui autoanomenar d'esquerres i tingui por d'assenyalar el sionisme. Si ets d'esquerres està obligat a assenyalar les actituds com les que tenen els sionistes, que neguen l'existència del poble palestí. Hi ha esquerres a Manresa que sobta molt que estiguin fent aquest silenci.

- Per què costa tant, entre els partits tradicionals, condemnar l'estat d'Israel?

- Penso que hi ha una por generalitzada, perquè el lobby sionista és fort, pressiona i és poderós econòmicament. Per altra banda, la dreta espanyola (VOX, C's i el PP) no té massa problemes amb l'estat d'Israel: al final, la dreta s'ajunta amb la dreta i és normal, gairebé, que els partits de dretes i el sionisme vagin de la mà. Ara, que als partits d'esquerres els faci por assenyalar el sionisme, entra dintre del patetisme polític.

- Judicialment té pendent, també, el cas de la manifestació que va fer amb la PAHC contra la pobresa energètica al polígon dels Dolors, a Manresa. Aquí s'enfronta a dos anys de presó.

- Se m'acusa d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat. Es tracta d'un cas que també té la seva història...

- Què va passar?

- Em van detenir i se'm van endur per desobediència, perquè deien que m'havia negat a identificar-me a un mosso. Quan vaig sortir de comissaria, però, el delicte va canviar: en comptes de per desobediència em van acusar d'haver causat danys a l'autoritat. I mira que hi ha vídeos i proves de sobres que demostren que no és cert.

- Són dues condemnes. Encara que vulgui anar pas per pas, tot plegat no li fa una mica de vertigen?

- Tot plegat suma sis anys de presó. I sí, em fa respecte el que pugui passar. El que tinc clar, però, és que si el que pretenen és fer-nos perdre les ganes de lluitar, no ho aconseguiran. I aquest punt de vertigen que sento se m'alleuja, precisament, quan veig que hi ha gent que lluita pel mateix que jo. Ara, però, vull viure el moment. El judici no existeix i, per tant, seguiré fent vida normal. Quan arribi, ja m'hi enfrontaré.