Manresa, la primera ciutat de Catalunya amb fibra òptica canalitzada en conducte tèxtil

Fibrcat està realitzant la instal·lació pionera al barri de Viladordis de Manresa

Josep Olivet i Jordi Serracanta en un punt de connexió, a Viladordis
Josep Olivet i Jordi Serracanta en un punt de connexió, a Viladordis | Fibracat
Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 22:17h
Sense soroll de maquinària, sense obrir rases, generant les mínimes molèsties i sense cap cost pels veïns ni per la ciutat de Manresa. Amb un sistema pioner a tot Catalunya, que es basa en fer passar els filaments de fibra òptica a través d'un conducte fet de material tèxtil flexible, que permet ser col·locat en canalitzacions ja existents i que, a més, té capacitat per albergar dos cables més si en un futur fos necessari. Així és l'innovador sistema per instal·lar fibra òptica que està realitzant aquesta setmana Fibracat al barri de Viladordis de Manresa i que és pioner a tot Catalunya. El barri de Viladordis ha quedat, aquest dimarts al migdia, connectat amb la resta de la ciutat, que ja disposa de fibra òptica, i tots els veïns que ho vulguin es poden donar d'alta de Fibracat. 

Josep Olivet, CEO de l'empresa nascuda a Manresa Fibracat, va descobrir aquest innovador sistema per albergar cablejat de fibra òptica en tubs de teixit als Estats Units, en el marc d'una fira tecnològica. Es tracta d'un conducte tèxtil fet de materials flexibles i d'alta resistència, fabricat amb una tela anomenada monofilament de niló, resistent al foc amb un punt de fusió de 200°C i resistent a productes químics i derivats de petroli. 

Després de buscar en territori català la manera de fabricar-ne un que complís els requisits que ell sol·licitava i de no trobar-ne cap que s'hi adaptés, Josep Olivet va adquirir el revolucionari conducte als Estats Units. Aquesta setmana ha arribat el moment d'implantar-lo: Fibracat l'està instal·lant, per primer cop, al barri de Viladordis de Manresa, i preveu poder-lo utilitzar en futures instal·lacions de fibra òptica. En aquest aspecte, ha pres un paper fonamental la posició de l'Ajuntament de Manresa, amb el qual l'operador ha arribat a un acord per poder utilitzar les canalitzacions de l'enllumenat públic de la ciutat. 

El regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta ha agraït aquest dimarts la tasca de Fibracat i la priorització de l'operador per la seva ciutat d'origen, Manresa. El regidor recorda que el govern de Manresa té entre els seus objectius, tal com queda reflectit, "afavorir i promoure la possibilitat d'accés de tota la ciutadania i les empreses a les noves tecnologies de la informació, la comunicació i el coneixement". Per aquest motiu, l'objectiu d'aquesta actuació i globalment de les facilitats donades per estendre la fibra a la ciutat, recorda Serracanta, és "la reducció de la fractura digital i la millora de la integració social i professional de totes les persones". L'acord s'ha tirat endavant en aplicació del reial decret 330/2016, relatiu a les mesures per a reduir el cost del desplegament de les xarxes de comunicacions electròniques d'alta velocitat i que regula l'ús d'infraestructures de titularitat municipal. 

Pioners també en l'ús de canalitzacions ja existents de serveis públics

L'ús de canalitzacions ja existents per poder realitzar la instal·lació de fibra òptica respon a un decret del 2016, que fomenta el desplegament a llocs on inicialment no seria viable degut a l'elevat cost que suposa realitzar una canalització nova, quan no hi ha un volum de població prou ampli que faci rendible la inversió. En aquest sentit, Olivet exemplifica: "fer aquesta obra de la manera tradicional, en la qual necessitàvem realitzar la canalització al llarg d'un quilòmetre per a connectar Viladordis amb la resta de Manresa, hauria costat 50.000 euros. En canvi, amb aquest innovador sistema, en tindrem prou amb una inversió de 5.000 euros". En aquest punt és important destacar que Fibracat realitza les instal·lacions a cost zero pels veïns i pels Ajuntaments i que, en aquest cas concret, fins i tot, altres operadors es podran beneficiar de l'operació de Fibracat, col·locant la seva fibra òptica al tub de teixit instal·lat per l'operadora manresana i que deixa espai per a altres connexions. 

Fibracat preveu poder utilitzar aquest innovador sistema per instal·lar fibra òptica en més municipis, però dependrà de la posició que adoptin les administracions i ajuntaments corresponents. De fet, tal i com remarca Josep Olivet, també es tracta del "primer cas en el qual s'instal·la fibra òptica aprofitant la canalització de l'enllumenat públic, promogut pel decret del 2016". 

Un teixit que protegeix els cables

Aquest tipus de conducte tèxtil arribat de l'altra banda de l'Atlàntic i per on passen els filaments de fibra òptica comporta diversos avantatges. Per una banda, permet aprofitar el màxim l'espai i pot albergar fins a tres cables en un espai on generalment n'hi podia haver dos com a màxim. També permet un manteniment dels cables òptim, ja que el teixit impedeix que els cables d'un operador facin malbé els dels altres (cosa que passa habitualment quan es col·loquen diferents cables dins d'un mateix conducte). El tercer avantatge és el ja citat estalvi econòmic que fa viable la instal·lació de fibra òptica en zones on inicialment no era factible, ja que no requereix l'obertura de noves canalitzacions. 

La instal·lació de fibra òptica al barri de Viladordis ja és operativa, i Fibracat ja està connectant els primers clients. 

Avui dia Fibracat és l'únic operador global 100% català. El 2013, va convertir Manresa en la ciutat amb la fibra òptica més ràpida de l'Estat espanyol (1.000 Mbps).