La Coral Cardonina interpretarà la «Cantata de Nadal» de Bertran i Oriola diumenge

La Coral Cardonina interpretarà la «Cantata de Nadal» diumenge
La Coral Cardonina interpretarà la «Cantata de Nadal» diumenge | CCardonina
Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:52h
El proper diumenge 13 de gener, l'actriu cardonina Teresa Company recuperarà una de les composicions poètiques del cardoní Manuel Bertran i Oriola, la Cantata de Nadal (1947), dins el marc del concert d'Any Nou que ofereix anualment la Coral Cardonina. 

Nascut a Cardona l'any 1901, Bertran i Oriola es va criar i educar a Barcelona, al barri de Gràcia, on ja des de jove cultivà amb gran passió l'escriptura lírica. Va destacar especialment en el terreny de la poesia religiosa, temàtica a la qual va dedicar el gruix de la seva producció literària, entroncant amb la tradició de la poesia mística de Ramon Llull i Sant Joan de la Creu. L'any 1955 va obtenir el premi Ciutat de Barcelona amb el llibre de poemes Ciutat de Déu i l'any 1974 fou proclamat Mestre en Gai Saber. Els seus vincles amb Cardona sempre foren molt estrets, d'aquí que un gran nombre dels seus poemes encara avui formin part de l'imaginari col·lectiu de la seva vila natal, com ara els versos dedicats als minyons del ball de bastons i a la seva patrona, la Mare de Déu del Patrocini. 

La Cantata de Nadal és un recull de poemes nadalencs que Bertran i Oriola va publicar en forma de llibre i que segueix l'estructura de les parts d'una missa. Es tracta d'un conjunt de composicions breus que incideixen en el misteri i el goig de la Nativitat de Jesús. Si bé el passat 2015, la Coral Cardonina i l'Escolania de Sant Miquel ja van recuperar parcialment alguns d'aquests poemes, en aquesta ocasió l'actriu Teresa Company serà l'encarregada de donar veu a aquests versos nadalencs, que seran recitats íntegrament i amenitzats amb diverses nadales intercalades, interpretades per la Coral Cardonina.    

Teresa Company Juberó (Cardona, 1995) és una jove actriu i enginyera que s'ha distingit en nombroses entitats culturals cardonines, com ara les companyies El Traspunt i La cua del gat, així com en la Banda de Música de Cardona. En el terreny teatral, més enllà del repertori popular local, ha destacat en obres de teatre artístic clàssic i contemporani, com en les recents produccions cardonines de El mercader de Venècia shakespearià (2017) o en “Els nois d'història” d'Alan Bennett (2017). També en el gènere del teatre musical ha aconseguit reeixir com a directora de la comèdia Spamalot (2018), demostrant també els seus dots com a intèrpret i compositora amb la nadala Un trosset d'aquest Nadal (2018). L'any 2017 va iniciar la seva col·laboració amb la Coral Cardonina, distingint-se en el paper d'Evangelista de l'oratori sobre la mort i passió de Jesucrist Cardonensis Passio. De llavors ençà, ha col·laborat en reiterades ocasions amb el cor cardoní com a rapsoda i presentadora en diferents programes impulsats per aquesta entitat.   

La interpretació de la Cantata de Nadal tindrà lloc a l'església de Hospital Sant Jaume de Cardona, el proper diumenge, a les 17.30h. La entrada serà gratuïta i oberta  a tothom. 
Arxivat a