La societat promotora del Parc Tecnològic de Manresa, a un pas de la fallida

La societat público-privada Projectes Territorials del Bages ha instat un concurs de creditors davant el jutjat mercantil número 9 de Barcelona

Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat el 09 de gener a les 9:44h
L'edifici Impuls, al Parc Tecnològic de Manresa
L'edifici Impuls, al Parc Tecnològic de Manresa | CCBages
L'empresa de capital público-privat i promotora del Parc Tecnològic de Manresa, el Parc Central, Projectes Territorials del Bages SA (PTB) ha instat un concurs de creditors davant el jutjat mercantil número 9 de Barcelona, després de no haver rebut resposta de la SAREB a la proposta de pròrroga del pagament de préstecs hipotecaris, que li havia demanat fa quatre mesos. El procediment insta a la liquidació de la societat, després que el preconcurs que s'havia promogut anteriorment no aconseguís els objectius buscats.

Dificultats per pagar a la SAREB

El dia 16 de març del 2018, PTB va signar amb la SAREB un acord per refinançar tots els deutes hipotecaris de la societat, en el qual es va acordar la liquidació dels saldos pendents per un import de 5 milions d'euros, que es farien efectius en tres terminis de pagament. En el mateix moment de la signatura, es va satisfer el primer dels pagaments.

Davant la impossibilitat de fer front al segon pagament, i amb l'objectiu de protegir la responsabilitat dels administradors de la societat, PTB va presentar, en data 27 d'agost de 2018, una comunicació al Jutjat Mercantil de Barcelona (el que s'anomena un pre-concurs), per informar-lo que no podia fer efectiu al pagament, alhora que iniciava les negociacions amb la SAREB per tal d'obtenir una pròrroga en els terminis de pagament o la novació de l'acord signat.

Durant els mesos posteriors, PTB ha treballat en diferents opcions de compra-venda de les finques de la seva propietat. Paral·lelament, va presentar un document de novació a SAREB, en el qual se sol·licitava formalment la pròrroga en els terminis de pagament. Fins avui no s'ha rebut cap resposta per part de SAREB.

A data 27 de desembre, quatre mesos després de la presentació de la comunicació al Jutjat Mercantil de Barcelona, tal com preveu la legislació es va fer efectiva de forma automàtica la sol·licitud de concurs de creditors. A data d'avui el Jutjat no ha informat sobre la seva admissió o no a tràmit.

Mentrestant, la societat segueix activa, i manté expectatives de comercialització i desenvolupament de sòl industrial.

Els origens

PTB va néixer el 2002 amb un capital de 9 milions d'euros que posteriorment es va ampliar a 15 milions, amb un 23,75% del capital de fons públics i la resta privats. Els accionistes públics són Aigües de Manresa, BBVA com a hereva de Caixa Manresa, l'Institut Català de Finances i els ajuntaments de Manresa, Sant Fruitós de Bages, Sallent, Santpedor y Sant Joan de Vilatorrada.

La situació amb la que es troba actualment PTB té el seu orígen en la compra dels terrenys del Parc Tecnològic per 15 milions durant la bombolla immobiliària, que van ser pagats mitjançant crèdits bancaris atorgats pel BBVA. En l'actualitat aquests terrenys es comptabilitzen el el balanç de la societat en 7 milions d'euros, però el seu valor en el mercat és significativament inferior. Aquest és l'únic actiu de la societat que, com a passiu, compta amb 5 milions d'euros en crèdits del BBVA, ara en mans de la SAREB.

Dinamitzar la comarca

La societat es va fundar amb la voluntat de dinamitzar la comarca del Bages a través de l'impuls de projectes estratègics, sense obviar un retorn econòmic als socis privats inversors. Les activitats es van centralitzar en el món immobiliari, de serveis i tecnològiques, així com el turisme i el lleure.

Actualment, les finques propietat de PTB són una parcel·la al Parc Central; quatre parcel·les al polígon carretera de Berga 2 de Sant Fruitós de Bages; i set finques en un terreny per desenvolupar el polígon Pla del Riu–Les Vives de Sant Vicenç de Castellet. A banda d'aquests terrenys hipotecats per la SAREB, també disposa d'uns terrenys rústics a Castellgalí.

L'any 2017, PTB va registrar una pèrdua de gairebé mig milió d'euros i no va obtenir cap ingrés.