La fotògrafa que ha provat que la Guàrdia Civil «et controla més del que creus» serà dimarts a Manresa

Es tracta de Paula Artés, que presentarà el seu llibre "Fuerzas y cuerpos" a l'Espai Òmnium

Paula Artés, l'autora de 'Fuerzas y cuerpos'
Paula Artés, l'autora de 'Fuerzas y cuerpos' | Arxiu particular
07 de gener del 2019
Actualitzat el 08 de gener a les 9:28h
"T'estan controlant molt més del que et penses". Amb aquesta màxima contundent, la jove fotògrafa Paula Artés (Molins de Rei, 1996) va obrir, el passat 4 de desembre, una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per treure a la llum, en forma de llibre, totes les descobertes que va anar fent arran d'un projecte universitari del grau en Fotografia i Creació Contemporània que cursava a l'IDEP de Barcelona.

La voluntat de la molinenca quan va començar el treball (l'any 2015) era fer un projecte fotogràfic sobre la Guàrdia Civil a Catalunya. Llavors, encara no havien tingut lloc els episodis de violència policial emmarcats en la prohibició del referèndum de l'1 d'octubre. Per què, doncs, aquell interès per les forces de seguretat de l'estat espanyol? "És un cos que té moltes capes d'història i que sempre m'ha fet la sensació que viu ancorat al passat", explicava en una entrevista concedida a NacióDigital.

Va ser precisament aquest afany de descobrir la "cara oculta" de la policia estatal la que va motivar Artés a engrandir el seu projecte per a convertir-lo en un llibre, que ha batejat amb el nom de Fuerzas y cuerpos. En el moment de concebre'l afirmava que "la Guàrdia Civil és un cos policial que a Catalunya sabem que existeix però que mai veiem, i que no sabem quina és la seva funció".

És per això -i després d'haver fotografiat els espais de control que tenen, els seus vehicles, arxius, eines, camps de tir, fronteres i despatxos- que va concloure que és precisament aquesta aparent inexistència la que busquen per actuar: "quan són invisibles, aquests cossos de seguretat són operatius: són invisibles per tenir el control, i aquest sistema no només l'utilitzen ells, sinó que és emprat arreu del món".

Fuerzas y cuerpos, està pendent de ser una realitat gràcies a la col·laboració dels més de 140 mecenes que han participat en el Verkami (que encara està obert) i que hi han aportat, de moment, un total de 6.460 euros. I és que, de fet, el projecte no hauria pogut sortir a la llum en un millor moment: "el que ha passat en aquest darrer any i mig tant a Catalunya com al País Basc, ha fet que el llibre agafi més context", resol Artés, tot afegint que a banda de les seves fotografies, la publicació compta amb un text del crític d'art i comissari d'exposicions manresà, Oriol Fontdevila.

Presentació a Manresa

El fotollibre de Paula Artés -seleccionat en diversos certàmens de fotografia- es presentarà a l'Espai Òmnium de Manresa, aquest dimarts 8 de gener, a les set de la tarda. L'acte serà obert a tothom.