Sant Vicenç recorda al Bisbat que fa la immatriculació de Vallhonesta gràcies a una llei franquista

Els grups municipals de l'Ajuntament denuncien en un comunicat conjunt "la manca d'informació i poca transparència" de l'operació que s'ha dut a terme des de Vic

Vallhonesta
Vallhonesta | Bages Turisme
Redacció
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:16h
Els grups municipals amb representació al ple de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet han emès un comunicat sobre la seva posició en el conflicte que afecta la propietat de Sant Pere de Vallhonesta i que, "malauradament", perjudica l'interès comú dels veïns i veïnes del municipi. Els grups recorden que el conflicte "té l'origen en els nombrosos processos d'immatriculacions que ha dut a terme l'Església arreu del país i que també s'ha produït a Sant Vicenç de Castellet de la mà del Bisbat de Vic".

El Bisbat, "amb l'excusa d'una suposada venda de l'indret i la possibilitat de perdre l'ús públic dels dos edificis", va engegar el procés d'immatriculació. Els grups municipals asseguren "no entendre" el procediment que s'ha dut a terme, "la manca d'informació i poca transparència d'una operació que estem convençuts que s'hauria pogut fer d'una altra manera".

Així, recorden que les immatriculacions han estat possibles arreu "gràcies a la Ley Hipotecaria (1946), de l'època franquista, i que amb la presidència d'Aznar va facilitar més privilegis als bisbats, sense cap legitimitat i que han afectat durant anys diversos territoris".

"Lamentablement, -continua el comunicat- l'enfrontament entre el Bisbat de Vic i l'amo dels terrenys per la propietat de Can Campaner i l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta perjudica, sobretot, la ciutadania de Sant Vicenç, especialment els veïns de la zona i el Centre Excursionista, que hi ha fet i fa una feina ingent de manteniment i millora del patrimoni i de l'entorn natural".

Per tot plegat, des de l'Ajuntament s'opina que Sant Pere de Vallhonesta "ha de continuar responent a l'interès de tot el poble". Es tracta d'un dels símbols de Sant Vicenç i "entenem que s'ha de preservar la gran feina que ha fet històricament el Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet, sempre amb l'acord amb el propietari". L'entitat s'ha encarregat de mantenir l'espai en condicions i ha fet una tasca de "magnífic valor" que s'ha de "defensar i agrair públicament", així com també la predisposició del propietari, "que ha permès celebrar-hi l'Aplec durant tots aquests anys".

Els grups reiteren que volen que Sant Pere de Vallhonesta "continuï essent l'escenari de l'Aplec del Panellet a la primavera". "Tots els santvicentins i santvicentines mereixen poder celebrar una tradició en un escenari que es mantenia des de feia més de 60 anys i que, malauradament, l'any passat es va interrompre" a causa del conflicte.