Adif no eliminarà totalment els trams lents de l'R4 entre Manresa i Terrassa fins al 2020

En l'actualitat hi ha dos Limitadors Temporals de Velocitat de 30 km/h a Manresa i Viladecavalls i un altre de 60 km/h, també a Viladecavalls

Un tren passant pel LTV del punt quilomètric 303 a Manresa
Un tren passant pel LTV del punt quilomètric 303 a Manresa | Pere Fontanals
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:45h
El tram de la línia R4 entre Manresa i Terrassa no recuperarà la velocitat de disseny fixada segons el seu traçat fins a principis de 2020, segons ha explicat a NacióManresa Adif, l'empresa estatal responsable de la gestió de les línies de tren de Renfe. Durant aquest 2019 es faran diverses actuacions en punts on el comboi circula a 30 km/h on hauria d'anar a 80 km/h, però no serà fins a principis de l'any que ve quan es podrà normalitzar, totalment, la situació, segons les previsions de la pròpia empresa.

Malgrat que la velocitat de disseny està fixada en 80 km/h, actualment hi ha tres trams de la línia R4 de Rodalies on la velocitat està limitada, mitjançant sistemes de senyals, a 30 i 60 km/h per motius de seguretat. En els trams hi ha instal·lat un Limitador Temporal de Velocitat (LTV) que indica al maquinista el màxim de velocitat a la que pot circular en el tram. En alguns casos, la indicació per senyals va acompanyada d'un sistema de bloqueig electrònic ASFA, que s'activa si el tren supera la velocitat màxima permesa. En tots tres casos, la limitació de velocitat està fixada per seguretat davant el despreniment de talussos pròxims a la via.
 

Mostra del tram de LTV de l'R4 a Manresa. Foto: XVEC


El primer dels LTV està situat a la sortida de Manresa, just a l'altra banda del riu de les fàbriques Blanca i Vermella, a Sant Pau, en el punt quilomètric 303. En aquest punt s'hi troba un llarg talús que, per seguretat davant possibles despreniments, obliga a minorar la marxa. Adif té previstes actuacions en la trinxera aquest mateix 2019, que permetrà eliminar el LTV aquest mateix any.

Els altres dos LTV es troben a Viladecavalls, gairebé a tocar de Vacarisses, en el punt quilomètric 327, i es troben gairebé consecutius un de l'altre. Un limita la velocitat a 60 km/h i l'altre a 30 km/h en dos punts on segons el traçat convencional el tren hauria de circular a 80 km/h.
 

Trem que comprèn els dos LTV a Viladecavalls. Foto: XVEC


Segons Adif, l'actuació en el primer d'ells, que es troba sobre un terraplè, es farà en breu i es finalitzarà en el transcurs d'aquest any. Sobre el segon tram on hi ha un LTV, però, Adif encara no té finalitzat el projecte per determinar quines actuacions cal realitzar, però preveu iniciar els treballs al llarg de 2019 i finalitzar-los entre finals d'any i inicis de 2020.

Amb aquestes tres actuacions s'eliminaran les tres Limitacions Temporals de Velocitat que existeixen a l'R4 entre Manresa i Terrassa, i recuperar la velocitat de disseny fixada segons el seu traçat.