Més enllà de la part «tangible» del projecte Manresa 2022

El dimecres 16 de gener es presentarà en societat el grup Inspiració 2022, format per persones d'àmbits diversos que, valent-se de l'experiència vital de Sant Ignasi de Loiola, pretenen potenciar una transformació espiritual en els diversos ordres de la vida personal, ciutadana i social

Imatge de La Cova de Sant Ignasi, a Manresa
Imatge de La Cova de Sant Ignasi, a Manresa | Genís Sáez
04 de gener del 2019
Actualitzat el 06 de gener a les 9:51h
El proper dimecres, 16 de gener, l'auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa acollirà, a partir de les vuit del vespre, la presentació en societat d'Inspiració 2022, un grup ampli i variat de persones que tenen la voluntat de "vetllar pel nucli fonamental i essencial del que ha de ser, al nostre entendre, l'abans, el durant i el després del projecte Manresa 2022", manifesten. Van començar a trobar-se el mes de maig passat, i des d'aleshores han dut a terme diverses reunions per estudiar de quina manera pot contribuir, el 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages, "en la transformació espiritual personal, ciutadana i social".

Aquest grup, doncs, va més enllà de la part tangible i de promoció econòmica que s'està tirant endavant en el marc de l'efemèride: "commemorar l'estada a Manresa de Sant Ignasi no es refereix, només, a l'estada d'un home en un temps i una localitat concrets, sinó que remet a una experiència arquetípica que podem definir com a recerca, viatge iniciàtic i combat espiritual que porta a una transformació interior que marca un abans i un després en la vida d'una persona", assenyalen des del col·lectiu.

És precisament aquesta transformació interna la que busquen que experimenti la capital del Bages. I com? Doncs prenent com a exemple la que va viure el pelegrí, que va culminar "amb una nova comprensió integral d'ell mateix, de Déu, dels altres i del món". Però que ningú s'espanti. El col·lectiu Inspiració 2022 no té cap intenció de convertir ningú a cap religió. De fet, el concepte Déu l'empren per parlar de la consciència absoluta i profunda de tot el que ens envolta per, així, "sobrepassar els nostres instints i interessos primaris i poder  comprendre la realitat amb una altra sensibilitat".

En altres paraules; el que busca Inspiració 2022 és despertar consciències. I per què? Doncs perquè "vivim una època de crisi que ens ha de fer reflexionar sobre com han anat les coses fins ara i cap on volem que vagin". És per això que la reflexió és la peça clau per fer funcionar l'engranatge que ens ha de portar a viure en una societat més respectuosa, més sostenible, més dialogant i més oberta.

Per posar en marxa aquesta metamorfosi col·lectiva, el grup proposa crear un espai "que perduri després del 2022", de manera que la ciutat de Manresa "disposi d'un centre de referència local, nacional i internacional que investigui els elements, desplegaments, conseqüències i aplicacions dels processos de transformació interior" en àmbits com la política, la cultura, l'economia, el medi ambient, l'educació, l'esport o la resolució de conflictes.