Manresa en Comú reclama una campanya per informar les persones migrades del seu dret a vot

El ple de l'Ajuntament de Manresa ja va aprovar una moció en aquest sentit el mes de novembre passat

Redacció
03 de gener del 2019
Actualitzat el 04 de gener a les 9:26h
El grup motor de Catalunya en Comú a Manresa ha demanat en una instància presentada a l'Ajuntament de Manresa que es porti a terme una campanya activa d'informació dels tràmits que les persones migrades amb dret a vot han de fer per tal de poder exercir aquest dret a les properes eleccions el dia 26 de maig. El mes de novembre passat, el ple de l'Ajuntament de Manresa ja va aprovar una moció de Ciutadans, esmenada per diversos grups, en aquest sentit.

A Manresa hi viuen, segons l'últim cens, més de 13.000 persones migrades, que representen el 17% del total de la població local. Els Comuns insten al govern local de Manresa a "no tornar a perdre l'oportunitat" de fer participar les persones migrades residents del dia a dia i de la presa de decisions a la ciutat durant aquestes eleccions.

Cal recordar que els tràmits per inscriure's en el cens electoral de  residents estrangers són fàcils i ràpids però tenen data límit. Les persones residents a la ciutat procedents de països de la Unió Europea tenen de l'1 al 30 de gener per fer els tràmits necessaris. Les persones procedents de països amb acords de reciprocitat (Bolívia, Colòmbia, Perú , Xile, Corea, Equador, Nova Zelanda, Cap Verd, Islàndia, Noruega, Paraguai, Trinidad i Tobago) tenen només fins el dia 15 de gener per reclamar el seu dret a votar. 

Segons Gheorghe M. Berchesan "des de Manresa en Comú entenem la participació política, el dret a vot i a ser votat com una forma d'integració de les persones estrangeres. Aquells que podem, hem d'exercir el vot per garantir els nostres drets però també per formar part activa de la nostra ciutat".

Una proposta ja aprovada

En el ple del passat mes de novembre de l'Ajuntament de Manresa ja es va aprovar una moció de Ciutadans "per fecilitar el dret a vot" de les persones estrangeres. Inicialment, la moció de la formació espanyolista només recollia el dret de vot dels ciutadans de la Unió Europea, però amb l'esmena proposada per diversos grups es va obrir el grup a tots aquells països del món que tenen conveni amb l'estat espanyol.