Nou municipis del Bages i el Moianès tindran un Baltasar «de veritat» a la cavalcada de Reis

Com a mínim Manresa, Moià, Santpedor, Súria, Navarcles, Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa, Castellnou de Bages, Collsuspina, a banda de Fals -agregat a Fonollosa- i Cabrianes -a Sallent- ho han confirmat en el marc de la campanya impulsada per Volem Acollir

El rei Baltasar a la cavalcada de Reis de Castellnou de 2018
El rei Baltasar a la cavalcada de Reis de Castellnou de 2018 | Josep Vilaseca
02 de gener del 2019
Actualitzat el 03 de gener a les 9:08h
Com a mínim quatre municipis del Bages i el Moianès comptaran amb un Rei Baltasar "de veritat" durant la cavalcada dels Reis d'Orient que tindrà lloc la tarda-nit del 5 de gener als pobles de tot el país. Les dues capitals de comarca, Manresa i Moià, i també Santpedor, Súria, Navarcles, Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa, Castellnou de Bages i Collsuspina han confirmat a la campanya engegada per Casa Nostra Casa Vostra que la figura del rei Baltasar durant la cavalcada serà interpretada per una persona negra. També Fals, nucli que pertany a Fonollosa, i Cabrianes (Sallent), tindran un Baltasar sense pintar.

Aquest serà el segon any que a Manresa, Súria i Fonollosa la figura del rei Baltasar no haurà de ser maquillada per canviar-li el color de la pell. Aquesta norma se seguirà també amb les persones del seu seguici. A Sant Salvador de Guardiola fa cinc anys que això és així, igual que a Castellnou, amb la particularitat que la persona l'han de buscar fora del municipi, ja que entre els seus veïns no hi ha cap home adult de pell negra.

Enguany, a més a més, els voluntaris de Volem Acollir de Castellnou, acompanyaran els menors que resideixen en una casa de colònies del poble sota tutela de la Generalitat a la cavalcada per explicar-los la història de la tradició i els detalls de la celebració.

El secretisme amb el que algunes entitats que organitzen les cavalcades treballen a l'hora d'avançar cap detall dels Reis, pot fer que algun dels municipis que a dia d'avui no són a la llista s'hi incorporin a partir de la nit de Reis.
 

El rei Baltasar «de veritat» de la cavalcada de Sant Salvador de Guardiola. Foto: AjSSG


Campanya de Volem Acollir

Volem Acollir ha iniciat aquest any amb molta força la campanya #BaltasarDeVeritat per conscienciar els ajuntaments de la importància de no aver de pintar el personatge que interpreta el rei Baltasar en les cavalcades. Un centenar de municipis ja han confirmat que el rei Baltasar serà representat per una persona de pell negra, 32 de les 43 capitals.
 Que és el "blackface"?

Tradicionalment, a Catalunya, al rei Baltasar, l'han representat  persones blanques amb la cara pintada. Aquesta pràctica es coneix internacionalment amb el nom de 'blackface', i fa referència al maquillatge teatral emprat per representar una persona negra.

Als Estats Units va guanyar popularitat al segle XIX i va estar vigent fins a 1960, quan el Moviment pels Drets Civils va obligar a prohibir-lo per les fortes connotacions colonialistes i racistes que arrossegava al país. L'última dècada s'ha obert un debat a l'estat espanyol sobre la pràctica de pintar de negre als actors que interpreten al rei Baltasar, i malgrat que les veus defensores asseguren que les connotacions de la pràctica no són les mateixes, moltes de les grans ciutats hi han posat remei. El 2017 de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants només dues (Girona i Reus) van continuar pintant el rei negre. 

Els Reis d'Orient no són la única tradició nadalenca europea que representa un home negre, sovint interpretat per algú blanc. Zwarte Piet, un nom que es pot traduïr com a "Pere, el negre", és el patge que ajuda al Pare Noel a repartir regals en la Festa de Sant Nicolau, celebrada als Països Baixos i Bèlgica. 
Arxivat a