La mateixa jutgessa que empaita edils per l'1-O al Bages, arxiva la causa contra l'espanyolista del Collbaix

La magistrada considera que no hi ha infracció penal en els insults i amenaces greus que va proferir contra un grup d'excursionistes malgrat que existeix un vídeo amb l'acció

VÍDEO L'espanyolista insulta greument un grup d'excursionistes al Collbaix
VÍDEO L'espanyolista insulta greument un grup d'excursionistes al Collbaix | XXSS
28 de desembre del 2018
Actualitzat el 29 de desembre a les 16:21h

La titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa, Maria Teresa Rodríguez Peralta, va arxivar el passat 25 de juny la denúncia que un dels excursionistes que va ser greument insultat i amenaçat el novembre de 2017 al Collbaix per l'espanyolista Jordi Cervantes va interposat als jutjats de Vilafranca del Penedès. L'arxivament, però, no ha estat comunicat al denunciant fins aquesta mateixa setmana, més de mig any després. La causa va ser traslladada als jutjats de Manresa i va anar a parar al número 2.

Es dona el cas que Rodríguez Peralta és la mateixa magistrada que porta els casos oberts arran de la jornada de l'1-O al Bages i que a dia d'avui encara manté la imputació contra, entre d'altres, el regidor de Sant Joan i pallasso Jordi Pesarrodona i l'alcalde de Fonollosa Eloi Hernàndez per desobediència al Tribunal Constitucional. També s'ha negat repetidament a imputar diversos guàrdies civils fins al punt que només ho ha fet quan l'ha obligat l'Audiència Provincial.

"Malfollada", "marrana" i "ojalá caigais abajo"

Com va publicar NacióManresa el 24 de novembre de 2017, un espanyolista es va dirigir amb greus insults i desitjant-los que caiguessin Collbaix avall a un grup d'excursionistes jubilats de Vilafranca del Penedès que s'anaven a fer una foto amb una estelada al cim bagenc.

El mateix insultador va gravar l'acció amb el mòbil i ho va fer córrer per les xarxes socials. En la gravació es veu com l'espanyolista tracta de "terroristes" els jubilats i increpa una dona gran dient-li que és una "malfollada" i l'insta a que vagi "a fer els llits de casa", finalitzant l'axpressió amb un "marrana". L'home no se'n va estar de proferir altres insults més gruixuts, mentre un dels afectats intentava calmar-lo sense èxit.

Pocs dies després d'aquest capítol, els afectats van reconèixer l'autor dels insults arran de la denúncia pública que l'espanyolista de Balsareny, Jordi Cervantes, va fer dient que algú havia intentat cremar-li una bandera espanyola que tenia a casa seva. En sortir als mitjans de comunicació, els excursionistes el varen reconèixer.

Durant unes setmanes, Cervantes va protagonitzar diverses accions de caràcter espanyolista. Va denúnciar un veí de Balsareny per "agredir" el seu fill per motius polítics, però va perdre als jutjats; va ser condemnat per coaccions a l'alcalde del seu poble, i va denunciar la pediatra dels seus fills per no voler-los atendre per motius polítics, però també va perdre.

No comunicar les resolucions als afectats, típic del jutjat número 2

Malgrat que, cronològicament, els fets del Collbaix són els primers que van agafar via judicial de tota la llista protagonitzada per Jordi Cervantes o la seva companya, de tots plegats ha estat l'últim en que s'ha conegut el desenllaç, malgrat que no hi ha hagut ni vista ni judici.

Segons ha explicat el denunciant a NacióManresa, en diverses ocasions s'havia posat en contacte amb els jutjats de Vilafranca del Penedès i de Manresa per conèixer en quin punt es trobava la seva denúncia i sistemàticament no trobava resposta. Ha estat aquesta setmana quan, finalment, li van dir per telèfon que el cas s'havia arxivat i pocs dies després va rebre la notificació per correu, més de mig any després de l'arxivament.

Aquest, però, no és l'únic cas en que el jutjat que presideix Rodríguez Peralta demora o no comunica una resolució a la part afectada deixant-lo sense possibilitat de recurs. La sentència de la denúncia que l'Ajuntament de Castellnou de Bages va presentar contra l'exalcalde Francesc Martínez per haver-se endut un centenar d'arxius del consistori poc abans que dimitís del càrrec encara no ha estat comunicada a l'Ajuntament, malgrat que data de juliol i sí que va ser lliurada a Martínez.

En aquell cas també la magistrada va arxivar la denúncia sense que fos jutjada, i en aquell cas també el denunciant era independentista -l'actual govern de Castellnou és d'ERC- i el denunciat era unionista -l'exalcalde de Castellnou era del PSC i actualment es mou en l'òrbita de Ciutadans.

Malgrat tot, el denunciant de Vilafranca del Penedès ha assegurat al diari que recorrerà l'arxivament del cas.