El ple de Sant Fruitós demana el traspàs de Rodalies a la Generalitat

Els grups van aprovar per unanimitat una moció per denunciar la manca d'inversió a la xarxa de transport ferroviari

Redacció
28 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:21h
L'últim ple municipal de l'any a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va aprovar per unanimitat una moció per denunciar la manca d'inversió a la xarxa de transport ferroviari de Rodalies i demanar a l'Estat que faci efectiu el traspàs del servei de Rodalies al govern de Catalunya.

Aquesta moció, que van presentar conjuntament tot els grups municipals del ple, és fruit de la manca d'inversions realitzades a les línies R4 i R12 de Rodalies que connecten Barcelona amb Manresa i Lleida respectivament, i que s'està posant de manifest amb les constants averies i problemàtiques que presenta la línia. Aquestes, s'han vist agreujades amb el descarrilament d'un tren el dia 20 de novembre de 2018 que va acabar amb la vida d'un dels passatgers. 

En aquesta moció, els grups municipals van acordar exigir al govern de l'Estat que fes efectiu el traspàs del servei de Rodalies al govern de Catalunya per tal que aquest materialitzi totes les inversions no efectuades fins al moment per part d'ADIF. En la mateixa, també es demana a l'empresa estatal ADIF, que dugui a terme totes les actuacions necessàries per garantir la seguretat de la infraestructura i recuperar el servei de tren amb caràcter d'urgència. 

També s'inclou la necessitat que el Govern espanyol, concretament el Ministeri de Foment, faci les inversions necessàries a les línies R4 i R12 per tal d'oferir un servei competitiu, eficient i segur que uneixi la capital de la comarca del Bages amb Barcelona i Lleida en el menor temps possible. 

Finalment, es reclama que la Generalitat sigui convidada i present en el Comitè Rector Estratègic del Pla de Rodalies (on només hi ha membres de Renfe i d'ADIF), creat amb l'objectiu d'establir les directrius del Pla, i fer el seguiment dels treballs per tal de facilitar la coordinació amb les administracions competents, així com també que es constitueixi una taula immediata al més al nivell integrada per responsables del Ministeri de Foment, de les empreses estatals ADIF i RENFE, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i dels representants dels Consells Comarcals i els municipis per on passa la línia R4-R12, per tal que en el termini de 6 mesos es presenti un pla de treball on es concretin i planifiquin les inversions incomplertes per part del govern espanyol i reconegudes pel Ministre José Luis Ábalos al Senat. 

Aquesta moció, es farà arribar tots els grups polítics del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats, al Departament de Territori i Sostenibilitat, al Ministeri de Foment, al Consell Comarcal del Bages i al Consell d'Alcaldes.