El miracle manresà tomba l'apòstol (90-97)

El BAXI Manresa se sobreposa a les baixes i guanya l'Obradoiro a Galícia

El BAXI Manresa ha estat molt consistent a Galícia
El BAXI Manresa ha estat molt consistent a Galícia | X. Cortizo
23 de desembre del 2018
Actualitzat el 24 de desembre a les 15:21h
Kostas Vasileiadis 26 – Ryan Toolson 29. Però el què és més important. Obradoiro 90 – BAXI Manresa 97. Els manresans s'han sobreposat a les baixes de gairebé mig equip i s'han endut una important victòria de Fontes do Sar. L'equilibri entre bagencs i el Monbús Obradoiro ha estat constant. Durant un tram del tercer quart semblava que els de Joan Peñarroya no aguantarien el ritme. Però Toolson s'ha encarregat de convertir un -12 a un +1 a manca dels darrers deu minuts. A l'últim quart, Alex Renfroe ha pres el relleu i el BAXI Manresa s'ha apuntat un triomf de molt de mèrit. Alex, segur que has de marxar?

Les baixes convertien en una gran incògnita el quintet inicial del BAXI Manresa. Finalment, Pere Tomàs ha pogut jugar i l'equip titular l'han completat Alex Renfroe, Ryan Toolson, Nicola Dragovic i Cady Lalanne. El Monbús Obradoiro ha sortit amb Albert Sàbat, Kyle Singler, Kostas Vasiliadis, Nacho Llovet i Vladimir Brozdziansky. Els gallecs han començat amb la iniciativa al marcador amb uns bagencs oferint bona rèplica. No ha tardat el trio arbitral ha assenyalar una tècnica a Peñarroya. L'egarenc ha protestat una falta en atac a Lalanne per un lleu contacte a Llovet. Si el criteri era aquell tots dos equips podien tenir problemes de personals ben aviat. Dragovic sumava de tres per donar el primer avantatge al seu equip (10-11, minut 4). L'Obradoiro ha reaccionat amb un parcial de 5-0. Ha estat novament Dragovic, també de tres, qui donava al BAXI Manresa novament una mínima renda. El serbi i Cady Lalanne eren els principals baluards del seu equip. Entre els dos han sumat disset punts al primer quart. A manca de 03:34, Peñarroya feia debutar Yankuba Sima, que entrava acompanyat d'Álvaro Muñoz. Els locals es sustentaven amb Vasileiadis, que anotava cada cop que els manresans es posaven per davant. El grec ha tingut llançaments massa fàcil i això ha provocat les ires de Peñarroya amb els seus jugadors (30-27, minut 10).

El domini ha passat a mans locals. Al BAXI Manresa li costava més anotar. Però també defensava més bé. Una recuperació de Sima ha permès una contra que ha rematat Lundberg amb una brutal esmaixada. Un ímput del canvi de guió que vindria poc després. Tres triples seguits dels manresans (Jou, Lundberg i Muñoz) capgiraven el marcador i feien que el BAXI Manresa tingués un màxim avantatge (36-40, minut 15). Aquest avantatge no ha durat massa però el signe que els de Peñarroya no havien viatjat a Galícia de turisme. Els jugadors manresans jugaven amb intel·ligència tot provocant personals quan llançaven triples no molt còmodes. Al descans, tot quedava obert (50-46).

Renfroe s'estrenava amb un 2+1 just iniciada la represa. La resposta local ha estat un parcial de 6-0 que era una màxima renda per a qualsevol dels dos equips (56-49, minut 22). Al BAXI Manresa li tocava aixecar-se. I novament ho ha fet. Un 0-5 ho deixava novament a tot molt ajustat. L'Obradoiro manava. Però l'emoció seguia. Dos tirs lliures errats per Dragovic han permès els locals obrir forat poc després. Un nou parcial de 6-0 obligava Peñarroya demanar temps mort (67-58, minut 26). El partit començava a escapar-se-li al BAXI Manresa. Toolson no es resignava. El mormó ha sumat vuit punts seguits que feien consumir un minut a Moncho Fernández.

En un obrir i tancar d'ulls s'ha passat d'un +12 a favor de l'Obradoiro al 74-75 del final del tercer quart. Les alternances han presidit bona part del període definitiu. Amb Brodziansky com a rival més incisiu. Toolson gaudia d'uns instants de descans al moment que tornava Renfroe. Un triple i una assistència del nord-americà posaven el BAXI Manresa en franquícia (82-86, minut 36). Als jugadors locals els costava més anotar i els bagencs capturaven els rebots sota el seu cèrcol. Renfroe, discret en anotació, començava a sumar punts a la seva faceta d'assistent. Els tirs lliures eren el punt flac del bagencs. I aquest element podia ser determinant. Lalanne en transformava tres de quatre. La victòria era a tocar del BAXI Manresa (83-91, minut 39). Marge suficient. Un triomf més i set punts a afegir a l'average general. Per si cal mirar-lo. 90-97 i a passar un bon Nadal.

El BAXI Manresa es col·loca cinquè de la lliga Endesa amb vuit victòries i cinc derrotes. Al Nou Congost no en voldran parlar fins que sigui una realitat però els aficionats més optimistes ja deuen buscar hotel per anar a Madrid el mes de febrer. Abans caldrà certificar-ho en les quatre jornades que queden per acabar la primera volta. El proper compromís dels manresans tornarà a ser lluny del Nou Congost. Tancaran l'any el proper dissabte a partir de les set del vespre a Tenerife.