Poesia, pintura i escena commemoren els 80 anys dels bombardeigs franquistes sobre Manresa

L'espectacle multidisciplinari "Refugiar-se" al refugi antiaeri de la Renaixença ha estat un dels actes d'aquesta commemoració

El refugi antiaeri de la Renaixença ha acollit l'espectacle commemoratiu
El refugi antiaeri de la Renaixença ha acollit l'espectacle commemoratiu | Laura Coletas
23 de desembre del 2018
Actualitzat a les 19:11h
Unes petites espelmes obren camí a una cinquantena de persones pels antics i estrets passadissos del refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença. Al final del corredor es pot entreveure una llum enfocant la poetessa Sònia Moya. El silenci irromp l'espai i una poesia transporta a l'espectador vuitanta anys enrere. Paraules sobre les diferents fases del procés de pèrdua: la negació, la por, el dol, l'acceptació...

Amb la llum justa i formant una filera, els assistents continuen el recorregut fins a una altra sala. Una performance amenitzada pels sons d'un contrabaix conforma l'escena. Amb l'ajuda del seu cos com a únic instrument, les ballarines aconsegueixen transmetre diferents sentiments i emocions. 
 

L'espectacle ha inclòs diverses disciplines artístiques. Foto: Laura Coletas


La ruta continua i els espectadors s'aturen a la següent obertura. La poesia i la dansa tornen a prendre protagonisme. El recorregut finalitza amb pintura en directe. Quim Moya, director i creador de l'espectacle, traça diferents personatges sobre un fons blanc. Els personatges cobren vida i són escenificats per persones reals. 

L'espectacle multidisciplinari Refugiar-se només ha estat un dels actes d'aquesta commemoració dels 80 anys dels bombardeigs franquistes i del final de la Guerra Civil a Manresa. Aquest homenatge va iniciar-se el 28 de novembre i s'allargarà fins al proper 4 d'abril. Les activitats es repartiran per diferents indrets de la ciutat. 
 

Diverses imatges han acompanyat l'espectacle. Foto: Laura Coletas


Els bombardeigs sobre Manresa es van produir entre els dies 21 de desembre de 1938 i el 19 de gener del 1939, amb un tràgic balanç de 35 morts. L'Associació Memòria Història de Manresa i l'Ajuntament de la ciutat, junt amb altres entitats i institucions, han preparat el programa d'activitats per recordar aquests fets i homenatjar les víctimes.