Sant Joan congela el preu del rebut de l'aigua gràcies a la intervenció de Compromís

Només tindran un increment de la tarifa de consum els que superin el 5è tram, o sigui, de gairebé el doble del consum mitjà de les llars de Sant Joan

Redacció
22 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:03h
Compromís amb Sant Joan ha frenat un augment generalitzat del rebut de l'aigua per a l'any 2019, tal com pretenia l'equip de govern, segons asseguren els ecosocialistes. El ple de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va aprovar definitivament dijous les noves ordenances fiscals per a l'any 2019 que incorporen diverses de les al·legacions i propostes presentades per part de Compromís. 

En relació a l'aigua, la proposta inicial de l'equip de govern, format per CiU i ERC, pretenia fer un increment de la quota fixa del rebut. Finalment, la quota fixa es mantindrà congelada, i s'efectua un increment de la tarifa de consum, en el 5è tram. Tenint en compte que els trams són progressius segons el nombre de persones que conviuen a la llar acabarà afectant només a aquells domicilis on es consumeixin més de 200 litres per persona al dia. 

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, la mitjana de consum domèstic d'aigua a Sant Joan va ser de 104 litres per persona i dia. Per tant, per a la immensa majoria de llars a la pràctica el rebut de l'aigua quedarà congelat i només notaran l'increment aquelles llars que consumeixin més del doble de la mitjana. L'increment és de set cèntims per cada metre cúbic que sobrepassi la quantitat de 200 litres per persona i dia. Fins a aquest llindar, el preu per metre cúbic continuarà sent el mateix que enguany. 

El portaveu de Compromís amb Sant Joan, es va mostrar satisfet amb la mesura i va remarcar que "malgrat per algú pugui semblar que l'increment que s'hauria produït era molt petit, l'aigua és un dret bàsic i fonamental, i per poc que es pugui cal evitar increments generalitzats que afectin a tothom". A més va afegir que "sorprèn que l'equip de govern faci mans i mànigues per congelar i abaixar altres impostos però en canvi per un dret com l'aigua trobin normal i acceptable fer un increment a tothom, per petit que sigui". 

En la resta d'ordenances fiscals per l'any 2019 s'incorporen altres propostes de Compromís, com ara una bonificació del 10% a l'IBI en aquells domicilis on s'instal·lin mecanismes d'aprofitament d'energia solar, i una reducció, també del 10%, en el cost de mà d'obra d'arranjament de la vorera per als garatges on s'hi instal·li gual d'aparcament. Altres propostes de Compromís, com la creació d'una taxa per als caixers automàtics oberts a la via pública, o una bonificació per a la rehabilitació de façanes no van ser aprovades, segons el govern per "motius tècnics".