L'aprovació del pressupost de Manresa serveix per reconèixer Josep Maria Sala

Tots els grups valoren, "més enllà de les diferències", la predisposició del regidor d'Hisenda, que presentava els seus setzens i últims pressupostos

El ple votant el pressupost aquest dijous
El ple votant el pressupost aquest dijous | Pere Fontanals
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 9:45h
La intenció de Josep Maria Sala de no tornar a optar a ser regidor a partir de les eleccions de maig de 2019 i, per tant, de deixar de ser regidor d'Hisenda, han marcat aquest dijous l'aprovació del pressupost de l'Ajuntament de Manresa al saló de sessions. Josep Maria Sala presentava per setzena vegada els pressupostos de l'Ajuntament, que es van aprovar, amb els vots favorables del govern de CDC i ERC i els vots en contra de la CUP. La resta van ser abstencions.

El reconeixement cap a Josep Maria Sala va venir de tots els grups. Fins i tot el portaveu d'ERC Marc Aloy, o l'alcalde Valentí Junyent, van intervenir malgrat que en un punt d'aquestes característiques no ho haurien fet si s'hagues aprovat amb normalitat. El portaveu de la CUP, Jordi Masdeu, tot i afirmar que hi votarien en contra perquè "el nostre model de ciutat és totalment diferent al de CDC, ERC o el PSC", va agrair a Josep Maria Sala la seva predisposició a explicar-se: "quan vaig començar de regidor no sabia com llegir un pressupost i en Sala va anar-se explicant partida per partida".

També el portaveu del PSC i de Ciutadans, Felip González i Andrés Rojo, van agrair al regidor que sempre tingués les portes obertes per aclarir dubtes. Josep Maria Sala deixarà la seva regidoria el proper mes de maig després de vint-i-vuit anys de regidor, setze dels quals al govern.

Un pressupost "continuïsta"

El pressupost de l'Ajuntament de Manresa per a l'any 2019 serà de 87,2 milions d'euros, una xifra que és un 0,85% superior al de l'any 2018 i que, en termes absoluts, equival a 731.080 euros més. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va explicar que es tracta d'un pressupost "amb xifres moderades" i "molt realista" tenint en compte la capacitat de l'Ajuntament. En aquest sentit, ha explicat que aquest creixement "contingut" es deu, principalment, al fet que es recapten menys ingressos. En aquest àmbit, s'ha experimentat una davallada de 664.000 euros que s'explica, principalment, pel descens del 3,54% de la taxa d'escombraries. 

El titular d'Hisenda ha assegurat que s'ha treballat per tal que totes les regidories quedin "en la mateixa situació" que l'any passat. Així, només la regidoria de Cultura i la d'Ocupació han vist incrementat el seu pressupost.

Mantenir el pla d'inversions

Sala ha destacat que l'Ajuntament ha fet un esforç "de repte" per mantenir el pla d'inversions de l'any passat. Així, aquesta partida suma 9,29 milions d'euros. En aquest àmbit, les principals inversions són el pla de xoc d'1 milió d'euros per a la millora de l'espai urbà; 602.000 euros en la rehabilitació de l'Antic Col·legi Sant Ignasi; la construcció d'una nova sala de control de la Policia Local, les millores del mercat Puigmercadal o de l'entorn de l'Anònima, entre d'altres. 

Situació financera de l'Ajuntament

El regidor d'Hisenda ha detallat la situació financera de l'Ajuntament de Manresa i ha explicat que, en aquest moment, l'Ajuntament no té dèficit i paga les factures als seus proveïdors per sota dels 50 dies. A més, ha anunciat que l'Ajuntament preveu tancar el 2018 amb un endeutament per sota del 60% que, en termes absoluts, és de poc més de 40 milions d'euros. Una dada que se situa molt lluny de quan va entrar al govern, l'any 2011, que era del 118%. Pel que fa al conjunt de l'Ajuntament i les tres empreses municipals, l'endeutament se situarà per sota del 73%.