Detenen, 37 anys després, el presumpte assassí d'una jove embarassada de Sant Salvador de Guardiola

La investigació del cas per part de la Guàrdia Civil va començar l'any 1999, arran de l'aparició d'unes restes òssies enterrades en una parcel·la ubicada a la urbanització Cal Esteve de la localitat bagenca

L'arrestat, que va ser detingut a Castelló de la Plana, respon a les sigles M.M.T i té 73 anys
L'arrestat, que va ser detingut a Castelló de la Plana, respon a les sigles M.M.T i té 73 anys | Ministeri d'Interior
Redacció
19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:40h

La Guàrdia Civil va detenir, aquest dimarts, 18 de desembre, el presumpte autor de l'homicidi d'una jove de 25 anys i embarassada, que va tenir lloc a Sant Salvador de Guardiola l'any 1981. L'arrestat, que va ser detingut a Castelló de la Plana, respon a les sigles MMT i té 73 anys.

De fet, els agents fa anys que investiguen aquest cas. Concretament, des del 1999, quan, en el transcurs d'una excavació en una parcel·la ubicada a la urbanització Cal Esteve de Sant Salvador -en la qual el seu amo pretenia instal·lar-hi una olivera ornamental- van aparèixer-hi les restes òssies d'una dona. La víctima presentava, a simple vista, evidents símptomes de violència.

Un cop el cadàver va ser aixecat per ordre judicial, l'estudi antropològic forense va determinar que la dona estava embarassada d'uns cinc mesos, i que la causa de la mort responia a un impacte de bala a la zona cranial, tot i que també presentava un contundent cop a la banda esquerra de la mandíbula. Alhora, es va establir que la dona podria tenir al voltant d'uns 30 anys d'edat i que la seva mort es podria haver produït entre cinc i quinze anys enrere. D'altra banda, també es van extreure seqüències d'ADN tant de la dona com del fetus.
 
La investigació de la Guàrdia Civil, en els seus inicis des de l'any de l'aparició del cos, es va centrar en intentar identificar la víctima per, un cop descoberta, poder treballar en diferents escenaris que expliquessin el per què de l'assassinat.

A mesura que es van anar investigant les denúncies de desaparició a tot l'estat espanyol (i fins i tot a nivell internacional, a través d'Interpol) de dones que responguessin a una franja d'edat d'entre 25 i 40 anys i embarassades, els agents de la Guàrdia Civil encarregats del cas també van investigar tots els propietaris de la parcel·la on es va trobar el cos durant la dècada dels 80 i dels 90, tot i que no van poder establir cap connexió entre ells i la víctima.

Mentrestant, i des de l'aresta científica de la investigació, després d'obtenir el perfil d'ADN de la dona, aquest es va incorporar a la Base de Dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar, dins l'anomenat programa Fènix. En un primer moment no es va detectar cap coincidència; allò volia dir que cap familiar directe de la víctima havia aportat el seu ADN a la base de dades després d'interposar una denúncia per la seva desaparició, la qual cosa hagués permès que la investigació avancés considerablement.

D'altra banda, i per facilitar la identificació de la víctima, l'any 2000, el Laboratori de Criminalística de la Guàrdia Civil va fer un retrat robot de la seva possible fisonomia a partir de l'estructura cranial i facial. No obstant, cap de les vies d'investigació va oferir un resultat positiu, ni pel que fa a la identificació de la dona ni per la del possible autor del crim. Malgrat això, periòdicament, els agents encarregats de la investigació, durant els següents anys, van realitzar diferents indagacions, tant a l'estat espanyol com en altres països, amb la col·laboració d'Interpol, amb l'objectiu d'intentar identificar la víctima.

Reactivació del cas durant aquest abril

Aquest abril passat, la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona va ser informada pel Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Direcció General sobre una coincidència a la Base de Dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers Sense Identificar: hi havia una denunciant el perfil d'ADN de la qual coincidia amb el de la dona apareguda morta l'any 1999 a Sant Salvador de Guardiola. Es tractava d'una veïna de Madrid, que s'havia personat, el mes de novembre del 2017, en una Comissaria de la Policia Nacional, denunciant que desconeixia on era la seva germana, desapareguda des de l'any 1981.

Amb aquella notícia, els agents de la Policia Nacional van prendre una mostra d'ADN de la dona en qüestió i van introduir el seu perfil a la Base de Dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar. El resultat va albirar una coincidència entre ella i el cadàver aparegut a Sant Salvador de Guardiola. Era la seva germana.

La identificació del presumpte assassí

Els investigadors es van desplaçar a Madrid per prendre declaració a la germana de la víctima, qui va informar que l'última vegada que l'havia vist havia estat l'any 1981. En la trobada mantinguda amb els agents, la dona va informar que aquell mateix any, la seva parella -un home que es dedicava a la importació de gossos des d'Alemanya- mantenia una relació laboral i d'amistat amb MMT, el propietari d'una empresa de traduccions, que era el que s'encarregava de gestionar les documentacions necessàries de la seva empresa amb el país germànic.

Aquest individu li va demanar que li presentés alguna amiga amb qui pogués sortir. Tots dos li van presentar MCFM, germana de la denunciant, amb qui va començar a mantenir una relació sentimental.

A l'octubre de 1981, MCFM es va presentar a la feina amb un aspecte molt deixat i amb un canvi evident de complexió física, va manifestar la germana a la policia. Allò va fer-li pensar que potser estava embarassada, tot i que la víctima no li ho va arribara a confirmar. Aquella va ser l'última vegada que la va veure, a excepció d'una postal segellada a Barcelona que va rebre poc temps després.

En proporcionar la identitat de l'home a qui havien presentat la seva germana a l'any 1981, els agents el van identificar com un dels propietaris del terreny de la urbanització Cal Esteve de Sant Salvador de Guardiola, on va aparèixer el cos de la víctima i el fetus, coincidint aquesta propietat amb les dates en què va mantenir la relació amb MCFM, relació clandestina atès que aquest home estava casat amb una dona amb la qual convivia a Madrid al costat dels seus tres fills.

Davant la sospita de la Guàrdia Civil que el presumpte autor del crim s'hagués traslladat amb la víctima a la casa que havia comprat a la localitat barcelonina, on suposadament hauria acabat amb la seva vida i procedit al seu enterrament, i davant la sospita que estigués embarassada del presumpte autor de l'homicidi, la Guàrdia Civil va sol·licitar judicialment, aquest mes de maig, l'exhumació del fetus trobat.

Concedida l'exhumació, el Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil i donats els avenços tecnològics i científics en aquesta matèria, es va poder extreure el perfil d'ADN del fetus, a l'espera de la seva confrontació amb la mostra obtinguda del detingut, que ha estat lliurat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Castelló de la Plana, en funcions de guàrdia, tot i que el cas el portarà el Jutjat d'Instrucció número 4 de Manresa.