Maria Xinxó presenta el seu llibre «Jo també porto el llaç groc» a Santpedor

L'acte ha estat moderat pel periodista Marc Martínez Amat i ha comptat amb la presència de la mare d'Anna Gabriel

Maria Xinxó durant la presentació del seu llibre a Santpedor
Maria Xinxó durant la presentació del seu llibre a Santpedor | Xavier Sucarrats
15 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:09h
Una cinquantena de persones s'han congregat aquest matí a la sala 1 d'octubre de la biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor per assistir a la presentació del llibre Jo també porto el llaç de groc de la periodista de RAC1 Maria Xinxó. L'acte l'ha moderat el també periodista Marc Martínez Amat i ha comptat amb la presència de Maribel Sabaté, mare d'Anna Gabriel. També hi havia de ser Roger Español, el jove que va perdre un ull el dia 1 d'octubre de 2017 com a conseqüència de la repressió policial, però s'ha excusat per problemes familiars.

Xinxó ha admès la vigència d'un llibre que va per la segona edició i l'ha definit com un llibre que tracta d'un tema polític però on "el protagonisme recau en la gent". Per aquest motiu no hi apareixen polítics però sí un membre de cada família de tots els presos i exiliats. El llibre recull el testimoni d'un centenar de persones, de diferents àmbits geogràfics, que el duen i n'expliquen els motius. La periodista ha recalcat que hi ha testimonis de gent que no és independentista però també porta el llaç groc perquè no entenen l'empresonament dels líders polítics catalans. Ideat per Albert Om, "Jo també porto el llaç groc" compta amb el pròleg de Pep Guardiola. Xinxó ha explicat que li va costar convèncer l'entrenador santpedorenc però que al final no va tenir escapatòria. 

Per la seva part, Sabaté ha explicat que la seva filla "està bé" malgrat les circumstàncies i que a Ginebra ha tingut una bona acollida. Primerament, no entenia com la seva filla havia pres la decisió de marxar de Catalunya "si no tenia cap càrrec de responsabilitat tret del de diputada". Però la resposta de Gabriel dient que "tenim al davant un estat repressor" la va convèncer de la decisió presa. Sabaté, d'una gran habilitat discursiva, ha explicat aspectes de la seva vida com el fet que el seu marit fos andalús o un dels seus avis murcians o de tenir amigues andaluses amb qui pensa diferent en termes nacionals. I que això mai li ha causat cap problema.

Ha negat, però, que aquesta retòrica a l'hora d'expressar-se l'hagi contagiat a la seva filla. "L'Anna és l'Anna i és políticament activa dels disset anys. Tinc un altre fill més gran, el David, que pot vendre botifarres en una parada però no el facis parlar massa". Finalment, ha lloat la figura dels pares i les mares dels exiliats i dels presos. "Les parelles són importants però són joves. En canvi, els pares i les mares ja som més grans i sempre pensem que potser no tornarem a veure els nostres fills cara a cara".
Arxivat a