Els projectes de recerca que es duen a terme a la Catalunya Central aporten 13,5 milions al territori

Les comarques d'interior compten amb 544 investigadors i 117 patents internacionals, a més de mantenir 73 acords de transferència de tecnologia

Presentació, aquest divendres, de l'Informe de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central (ORCC)
Presentació, aquest divendres, de l'Informe de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central (ORCC) | CTM
Redacció
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:10h
Catalunya Central compta amb 64 projectes de recerca que aporten al territori 13,5 milions d'euros, d'acord amb el contingut de la 7a edició de l'Informe de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central (ORCC), que s'ha presentat aquest divendres a la seu del centre tecnològic Eurecat-CTM, a Manresa, en un acte on la directora general d'Indústria, Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, ha fet la cloenda.

L'informe situa en 544 el nombre d'investigadors de Catalunya Central, un territori que ha registrat 117 patents internacionals entre 2013 i 2017 i que manté 73 acords de transferència de tecnologia, a més d'un total de 37 assajos clínics en actiu.

L'origen de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central va ser fer un informe bibliomètric que utilitza un indicador que valora l'activitat de recerca: l'índex h, i que mesura la producció científica combinant la qualitat i quantitat de les publicacions. 

Per a l'elaboració d'aquest 7è informe, s'han analitzat les 1.290 publicacions del darrer quinquenni per indicar l'índex h5 de cadascuna de les quatre capitals de comarques on es fa recerca. A partir d'aquestes dades, s'han analitzat les institucions, que són centres universitaris, centres de recerca i tecnològics, centres hospitalaris, i de cadascuna d'aquestes se'n destaquen els 5 autors més prolífics. 

Segons destaquen els impulsors de l'observatori "l'evolució d'aquest índex en totes les ciutats i institucions que han anat sent recollides en aquestes set edicions evoluciona positivament". 

El cas d'Eurecat-CTM, que ha acollit la presentació, ha passat a tenir un índex h5 de 14 amb 131 publicacions a tenir un índex h5 de 16 amb 121, de forma que "amb menys publicacions a assolit un índex més alt d'impacte degut a la qualitat d'aquestes", ha especificat Xavier de las Heras, catedràtic de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa.

En aquesta nova edició de l'informe, s'ha fet un pas endavant per posar en valor el potencial econòmic d'aquest territori mitjançant indicadors homologats internacionalment. És per aquest motiu, que es mostren les dades corresponents al desenvolupament i la innovació (R+D+I) del 2007 de les universitats, dels centres de recerca i tecnològics, dels centres hospitalaris i també de les empreses.

L'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central va néixer l'any 2012 a l'empara de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa amb l'objectiu de donar a conèixer la recerca que es duu a terme a la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès). 

En aquest sentit, el disseny d'un nou web de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central "permet donar més visibilitat i fer arribar a tota la comunitat científica, empresarial, política i a la societat general l'activitat investigadora que es realitza en aquesta part del territori", destaca Montserrat Méndez, cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa.