Un insòlit concurs crearà grups de música a l'atzar i els farà compondre tres cançons en un mes

Es tracta d'una nova iniciativa de la manresana Cultura del Bé Comú (Cebecé) que s'emmarca dins del projecte Tarima

Serra, Orriols i la regidora Anna Crespo durant la roda de premsa de presentació del concurs Tarima Ex Novo
Serra, Orriols i la regidora Anna Crespo durant la roda de premsa de presentació del concurs Tarima Ex Novo | AFT
13 de desembre del 2018
Actualitzat el 14 de desembre a les 8:45h
Va ser arran de la primera edició del cicle Tarima de música emergent i de proximitat, que els de la consultoria cultural manresana Cebecé (Cultura del Bé Comú) van detectar que, tant a la ciutat com a la comarca, hi havia un nombre molt reduït de formacions artístiques que oferissin propostes creatives originals. "Ens vam trobar que els grups susceptibles de ser programats eren sempre els mateixos", ha explicat Jet Serra, fundador de Cebecé, que ha volgut deixar clar que "això, evidentment, va molt lligat al fet que falten espais de creació i d'assaig que permetin, a la gent que comença, tenir un lloc on donar forma a les seves idees".

Amb la voluntat, doncs, de revertir la situació i d'esperonar –sobretot entre els joves– la "creació original i sense complexos", els de Cebecé s'han fet seva l'expressió Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma va a la muntanya i han decidit ser ells "els que creem els grups que creiem que fan falta". I com? Doncs a través d'un concurs, que han batejat amb el nom de Tarima Ex Novo: "no deixa de ser una iniciativa que beu de l'essència del Tarima inicial", exposa Serra, tot concretant que "Tarima seria com la marca principal i Tarima Ex Novo, una submarca".
 
Aquest nou projecte –que compta amb la col·laboració de NacióManresa, de les regidories de Joventut, Cultura i Comerç de l'Ajuntament de Manresa, del Comissionat del Centre Històric i de Cerveses Hoppit– busca crear un total de deu equips de quatre persones que, durant un mes, hauran de compondre tres cançons inèdites i tocar-les en públic en el marc d'un concert que tindrà lloc a les instal·lacions del mercat de Puigmercadal.
 
Els equips es formaran, de manera aleatòria, amb les persones que s'hagin inscrit al concurs i, contràriament al que algú pugui pensar, tothom s'hi pot presentar: "no hi ha cap requisit, no cal tenir estudis ni tocar cap instrument; l'únic que volem és que la gent creï sense complexos, des de dins, i que perdi la por", ha assenyalat Marc Orriols, l'altra ment pensant de Tarima Ex Novo. 
 
I per què, grups a l'atzar? "Creiem que de vegades cal una empenta per creuar barreres", ha reflexionat Serra, que ha afegit que "la intenció és ajuntar gent que tingui motivació i que cregui en el seu potencial", perquè "és només quan ens relacionem que passen coses". De fet, des de l'organització s'espera que després d'aquesta primera experiència, "els grups decideixin donar continuïtat al projecte musical que creïn".
 
Calendari
 
Els tempos de la dinàmica funcionaran de la manera següent: des d'avui i fins al 27 de febrer, tothom que ho vulgui es podrà apuntar al concurs emplenant aquest formulari; el dia 28 (de febrer) tindrà lloc, al bar Nais, el sorteig que determinarà qui formarà cada equip. L'encarregat de decidir els grups serà un bombo de bingo. Cada equip es batejarà amb el nom d'algun dels carrers del Centre Històric de la ciutat, el locus amoenus per excel·lència dels de Cultura del Bé Comú. En aquest sentit hi haurà el grup Amigant; el de Les Beates; l'Arbonés; el Cantarell; el d'Ignasi Malalt; el Llissach; el Pedregar; el del Pòpul; el Tahones, i el de Vallcendrera.
 
Un cop formats, els equips tindran un mes (del 29 de febrer al 29 de març) per compondre tres cançons pròpies (no poden ser ni versions ni remakes). Durant aquest procés de creació, l'organització els hi cedirà –gràcies a la complicitat amb l'Ajuntament de Manresa–, les instal·lacions de l'Espai Jove Joan Amades i els oferirà un guiatge per "ajudar-los en el que puguem i orientar-los sempre que ho necessitin", manifesten. El que demanen és, però, que els participants "estiguin disposats a viure l'experiència amb tanta intensitat com sigui possible"; és per això que desaconsellen que hi participi gent "molt ocupada".
 
Finalment, la darrera fase del concurs consistirà en presentar, a la societat, les peces musicals ideades. Serà en el marc d'una jornada festiva que tindrà lloc el dissabte 30 de març al mercat de Puigmercadal. "Allà hauran d'oferir un espectacle de vint minuts com a màxim, que valorarà un jurat format per tres persones vinculades al món artístic i a la ciutat", han explicat. Serà aquest mateix tribunal el que decidirà el grup guanyador del concurs, i per a fer-ho "valorarà més l'espontaneïtat, l'autosuperació i el treball en equip que no pas si les cançons sonen professionals", han advertit.
 
El premi del jurat (300 euros en efectiu i la possibilitat de fer un concert al FABA) no serà l'únic del certamen. També n'hi haurà un altre que atorgarà el públic (a través de les xarxes socials) i que es traduirà en què l'equip vencedor podrà enregistrar un dels seus temes a l'estudi professional Aviram, del cantautor local Albert Palomar.