La CUP i EUiA aposten per una candidatura conjunta de l'«esquerra transformadora»

Les dues formacions concorreran plegades a les eleccions de Manresa i fan una crida a crear una confluència amb Democràcia Municipal, Comuns, Podem i altres opcions d'esquerres

Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
12 de desembre del 2018
Actualitzat el 28 de febrer del 2019 a les 12:29h
La CUP i Esquerra Unida i Alternativa de Manresa (EUiA) han fet pública una nota de premsa on expressen la voluntat de crear una plataforma conjunta de l'esquerra transformadora de cara a les eleccions municipals del maig del 2019. Les dues organitzacions fa mesos que treballen en aquesta confluència, i amb el vist-i-plau de les dues assemblees volen obrir la plataforma municipalista als diversos agents de l'esquerra manresana "que prioritzen la transformació social, els feminismes, el dret a la ciutat i la recuperació de les sobiranies". En aquest àmbit a Manresa hi ha el grup municipal de Democràcia Municipal, ICV, que s'ha integrat a l'òrbita dels Comuns, i l'agrupació local de Podem.

Tant EUiA com la CUP creuen que el nou espai polític ha de servir "per aglutinar un projecte de canvi real", amb l'objectiu de construir una alternativa política municipal que tingui un model de ciutat "radicalment diferent" al de l'actual equip de govern. Les dues assemblees constaten "l'esgotament del model de ciutat" que han implementat els diferents partits que l'han governada des de l'any 79, i creuen que Manresa està preparada per a un canvi "que només" l'esquerra transformadora pot encapçalar.

La voluntat de la CUP i d'EUiA és construir un moviment ampli i articulat als barris, on participin agents provinents dels diferents àmbits de l'esquerra, i per això faran un procés assembleari i obert, tant en la confecció de la llista com en l'elaboració del programa electoral, que s'estructurarà a l'entorn de cinc grans eixos programàtics (feminismes, treball, dret a la ciutat, dret a la vida i República). El procés de construcció col·lectiva del programa i de la llista començarà a principis de l'any vinent, serà obert a tota la ciutadania manresana i serà present a tots els barris de la ciutat. 

L'acord entre les dues formacions rupturistes va tenir el primer fruit en l'elecció de la candidata a l'alcaldia, Roser Alegre, que exemplifica la confluència entre les diferents tradicions de l'esquerra de la ciutat a través de l'aposta per un perfil renovador i de consens.

Intentar evitar el fraccionament de l'"esquerra transformadora"

En les eleccions de 2015, a banda de la CUP, també van presentar llista a les municipals ICV i Democràcia Municipal, de l'entorn de Podem, però sense mantenir-hi vincles orgànics. Llavors, EUiA va decidir no concórrer als comicis i va donar suport a les tres llistes. Quatre anys després, Podem té un grup a Manresa estable, separat de Democràcia Municipal, i ICV s'ha integrat a l'òrbita dels Comuns, de manera que el panorama de les formacions de més a l'esquerra de la ciutat es troba, com a mínim, igual de fragmentat que fa 4 anys.

La voluntat de la confluència entre EUiA i la CUP és aglutinar aquestes forces en una sola candidatura similar a la que es va aconseguir el 2015 a Badalona o Cerdanyola del Vallès.