El claustre de la UVic dona un ampli suport a Josep-Eladi Baños com a rector

Un 79,4% dels assistents dona el vistiplau al programa que ha presentat per liderar la institució els pròxims quatre anys

Josep-Eladi Baños, aquest dimarts al claustre de la UVic-UCC
Josep-Eladi Baños, aquest dimarts al claustre de la UVic-UCC | UVic-UCC
Redacció
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:25h
Un 79,4% dels assistents amb dret a vot al claustre de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha donat suport al pla de govern que el catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i candidat a rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha presentat en una sessió extraordinària que ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a l’Aula Magna de la UVic.
  
A la sessió extraordinària, que ha comptat amb una assistència de 286 claustrals dels 632 convocats, la representant de la comunitat al Patronat, Núria Simó, ha explicat el procés de selecció del candidat en el qual ha participat a través de la comissió de selecció i on es va escollir a Baños per unanimitat. El claustre ha estat presidit, tal com marquen els Estatuts i les Normes d’Organització i Funcionament (NOF) de la Universitat, per la presidenta del Patronat de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha agraït la feina del rector en funcions, Joan Masnou, que durant aquests sis mesos ha liderat la institució. El claustre ha dedicat un llarg aplaudiment al rector en funcions que seia a la primera fila de l’Aula Magna.   

Pla d’actuació per una UVic-UCC “referent universitari del proper decenni a Catalunya”  

Baños ha explicat que el seu pla es basa en tres objectius que vol aconseguir a través de set línies de treball. Els objectius són assegurar l’excel·lència en els àmbits propis de la Universitat, facilitar el desenvolupament professional de la comunitat universitària i convertir la Universitat en un referent territorial i internacional. Unes fites que passen, segons Baños, per situar les persones en “la primera línia estratègica” de la institució. 

Aquesta és la primera de les set línies que ha defensat el candidat a rector i que suposa treballar per tal d’assegurar que els estudiants tinguin un “programa d’equitat en l’accés a la Universitat” i facilitar “la seva inserció laboral una vegada graduats”, que el PAS disposi “d’un necessari pla d’avaluació i promoció que permeti l’accés a categories professionals superiors”, així com una consideració per la conciliació familiar, i que els professors comptin amb una carrera professional amb criteris “transparents i equilibrats”, que la dedicació a la docència sigui un “element capital de l’activitat dels professors” i que la conciliació no els penalitzi la carrera acadèmica. En aquest sentit, s’ha posat a disposició de la comunitat i ha assegurat que “no serà un rector tancat a la seva torre d’ivori” i que no pot resoldre els problemes que “desconeix”.  

La segona línia, justament, és la docència que, segons Baños, “ha de permetre l’adquisició de competències professionals”, desenvolupar el pensament crític, la consciència social i les eines per “aprendre autònomament”. Baños, que és un referent en l’àmbit de la innovació docent, ha assegurat que la UVic-UCC ha de desenvolupar un nou model educatiu “que vagi més enllà del model docent” i que inclogui “formació transdisciplinària que pugui permetre, per exemple, que els alumnes de Medicina i Infermeria es formin junts”, l’adopció de “models basats en l’autoaprenentatge” o la creació d’un centre de pedagogia traslacional. Un centre que segons Baños, ha de fer recerca, determinar nous models de formació, provar-los i després implementar-los. Per al candidat, aquestes fórmules configuren la “docència del segle XXI”. 

La tercera línia és la recerca i la transferència de coneixement que el candidat a rector basa en la creació científica i el retorn a la societat. La quarta és l’arrelament al territori per tal de “servir la societat on s’insereix” a través “d’aprofundir les relacions establertes entre la FUBalmes i la FUBages”. Baños ha titllat la federació de “cabdal importància” i ha apostat per explorar aliances amb altres capitals de comarca com “Igualada, Moià o Santa Coloma de Farners”. La cinquena línia de treball és la projecció internacional de la institució i la sisena és aconseguir el “finançament adequat” per assolir la sostenibilitat de les polítiques universitàries. En aquest sentit,  ha defensat que el contracte programa amb la Generalitat ha de ser “revisat per assolir el 30% de subvenció inicial per arribar a cobrir les necessitats actuals i futures”. Finalment, en la setena línia ha defensat el comportament ètic de la institució a través del compliment d’uns principis de transparència que assegurin que les actuacions es realitzen “seguint criteris de justícia i equitat”. 

Baños ha demanat el suport per tirar endavant un “repte il·lusionant” que segons ha augurat “convertirà la UVic-UCC en el referent universitari del proper decenni a Catalunya”. Per al candidat a rector la Universitat té els elements i la “resiliència” per esdevenir el referent, igual, ha dit, com ho van ser la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en els seus inicis.      

Després del posicionament del claustre, el Patronat del 17 de desembre ha de ratificar el candidat  i nomenar-lo rector. El seu mandat començarà a partir del 7 de gener que serà quan substituirà Joan Masnou, que des del passat 13 de juliol és el rector en funcions de la UVic-UCC després que Oriol Amat retirés la seva candidatura a rector per motius personals. Masnou ha liderat un període en el qual ha endegat accions de govern, avalades pel laustre, i que Baños s’ha compromès a culminar. En aquest sentit, el candidat ha explicat que, després de ser nomenat rector, continuarà els projectes endegats pel rector en funcions Joan Masnou a fi de poder concloure “la magnífica feina feta pel seu equip”, a tots ells els ha demanat que continuïn i passin a formar part del seu equip. Paral·lelament, ha anunciat que desenvoluparà el pla d’actuacions tenint “una cura especial per les accions dirigides a la comunitat universitària i als aspectes pressupostaris”.

Elecció d’entre 13 candidats

El 15 d’octubre passat va acabar el termini per presentar la documentació necessària per optar a la plaça de rector i 13 persones ho van fer. D’aquestes, tres van complir els requisits que es demanaven a la convocatòria. La Comissió de selecció les va analitzar i va acordar elevar a la Comissió executiva del Patronat de la FUB la candidatura de Baños per tal que el Patronat el designés.

La Comissió de selecció ha estat presidida pel primer tinent d’alcalde de Vic, Josep Arimany. La resta de membres són la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich en representació de la FUBages, Francesc Xavier Grau, per part de la Generalitat, Joan Font en representació de la societat civil i un patró representant del claustre que va ser la professora i investigadora Núria Simó. També en van formar part quatre acadèmics externs que van ser el catedràtic de la UAB i expresident del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, l’exsecretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el director d’ICREA, Antoni Huerta i l’excandidat a rector de la UVic-UCC, Oriol Amat. 

Segona convocatòria en un any

Aquesta era la segona convocatòria en el mateix any, després que Oriol Amat renunciés al càrrec per "motius estrictament familiars i personals sobrevinguts". Amat va anunciar la decisió el juny passat i es va haver d'obrir una nova convocatòria. Durant aquest temps Joan Masnou, el vicerector amb més antiguitat, ha estat la màxima instància de la institució.

Cal destacar que en la primera convocatòria, en la qual es va escollir Amat, s'hi van presentar les mateixes candidatures (13) i cinc van complir els requisits, dos més que ara. Oriol Amat havia de substituir Jordi Montaña, que va deixar el càrrec aquest juliol en mans de Masnou.


Biografia 

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). En l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

Va ser professor de Farmacologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011). 

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basat en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

 

Josep-Eladi Baños, aquest dimarts al claustre de la UVic-UCC Foto: UVic-UCC