Acció Lila «expropia» samarretes de Tezenis i denuncia el masclisme de la marca

El col·lectiu denuncia que en les etiqueres de les peces de roba per al seu rentat hi ha la llegenda "o dona-li a la teva mare. Ella sap com fer-ho"

Samarretes amb pancarta penjades al passeig Pere III
Samarretes amb pancarta penjades al passeig Pere III | Acció Lila
Redacció
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:06h
El col·lectiu feminista manresà Acció Lila ha expropiat recentment quatre samarretes, de pijama d'home, de la botiga de roba interior Tezenis. Al capdavanter d'aquestes hi ha impresa una etiqueta de rentat amb el text canviat: sota les habituals instruccions s'hi pot llegir la llegenda "o dona-li a la teva mare. Ella sap com fer-ho". Les joves titllen de masclista aquest missatge, i així ho han fet saber.

Aquest dimarts Manresa s'ha llevat amb les quatre samarretes esteses entre els arbres de Crist Rei, acompanyades d'una pancarta on es denuncia la feminització de les tasques domèstiques i s'acusa Tezenis de masclistes. Aquesta última afirmació es repeteix en un grafit a l'aparador de la botiga, situada al carrer Àngel Guimerà de Manresa.

"És inadmissible que es vengui roba amb missatges com aquest, reforçant i normalitzant la idea que tota la càrrega domèstica ha de recaure sobre una dona, que en aquest cas és la mare", denuncien des de l'organització. "Veiem indispensable expressar el nostre desacord de manera contundent", expliquen, "i d'aquesta manera mostrar que les dones no consentim que se'ns etiqueti com a sirventes de ningú. Des del moviment feminista portem molt de temps lluitant per fer calar el missatge que la responsabilitat de les tasques domèstiques ha de ser compartida. Tezenis intenta justament el contrari amb les seves samarretes, i per això l'hem assenyalat: perquè les empreses de moda no segueixin eludint la seva responsabilitat en la reproducció del patriarcat".

Acció Lila defensa que "samarretes com aquestes no es podien seguir venent impunement, davant la indiferència general", i que per aquesta raó van decidir expropiar-les. "La nostra protesta contra empreses que s'enriqueixen fomentant el masclisme en la societat no es basarà en els codis de la seva moral", afirmen, "ja que així mai aconseguirem afectar-les. No se les ha de tractar com si fossin innocents, perquè saben el que estan fent. Per això hem buscat la manera de dificultar la venda de les samarretes i de què, a més, se n'assabenti tanta gent com sigui possible. Per això les vam penjar en un lloc visible del carrer: per trencar amb la normalització que estaven fent de la feminització de les tasques domèstiques".