Althaia posa en marxa la més completa Unitat d'Hospitalització en Salut Mental Infantojuvenil de Catalunya

Els espais s'han remodelat seguint els criteris d'humanització per oferir un entorn de més confort i calidesa

Una de les sales de la Unitat d'Hospitalització en Salut Mental Infantojuvenil d'Althaia
Una de les sales de la Unitat d'Hospitalització en Salut Mental Infantojuvenil d'Althaia | Althaia
Redacció
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:55h
La Fundació Althaia posa en funcionament aquesta setmana una nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental Infantojuvenil, la primera de la Catalunya Central i la més ben equipades de Catalunya, dissenyada per oferir continuïtat assistencial en salut mental als nois i noies que presentin episodis aguts que requereixen hospitalització i que fins ara havien de ser derivats a altres centres més llunyans. Els nous espais, ubicats a l'Hospital Sant Joan de Déu, s'han remodelat per oferir un entorn de més confort i calidesa. El nou servei és de referència per a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Cerdanya.

La nova Unitat, que disposa de deu llits, és una realitat gràcies a la inversió en salut mental de la Generalitat de Catalunya aquest 2018 i de l'aposta d'Althaia per oferir una atenció en salut mental infantojuvenil integral i continuada en un espai dissenyat d'acord amb els criteris d'humanització que s'estan implementant a la institució a través de les campanyes de mecenatge. 

L'objectiu d'aquest nou servei, que s'adreça a infants i joves fins a 18 anys, és atendre les crisis agudes fruit de trastorns psiquiàtrics greus que puguin patir els pacients fins que es restableixin les condicions que els permeti continuar amb l'assistència ambulatòria. Els trastorns més freqüents són els alimentaris, de l'esfera psicòtica, bipolars i conductuals.

La nova Unitat d'hospitalització complementa els serveis que ja ofereix la Fundació Althaia al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) ubicat al Centre de Salut Mental (CSAM), on hi ha les consultes ambulatòries i l'hospital de dia. D'aquesta manera, es dona continuïtat assistencial en salut mental als menors de 18 anys.

La humanització dels espais

Els nous espais estan situats a la segona planta de la zona històrica de l'Hospital Sant Joan de Déu i ocupen una superfície de 700 metres quadrats. A més dels llits d'hospitalització, compta amb un menjador/sala d'estar i una aula, on es farà classe de manera que els ingressat podran seguir els seus estudis. També s'ha habilitat una habitació per aplicar la tècnica del "temps fora" o time out, per ajudar aquells pacients a recuperar un estat d'autocontrol.

Les instal·lacions s'han renovat seguint els criteris d'humanització que s'estan implementant a Althaia per oferir als usuaris un entorn de més confort i calidesa i, d'aquesta manera, afavorir una millor resposta emocional de les persones, pacients i famílies que han d'afrontar un problema de salut. El disseny dels espais s'ha fet tenint en compte l'experiència i opinió aportada per usuaris i familiars.

L'equip de professionals que està al capdavant de la nova Unitat està format per dos psiquiatres, una psicòloga, una terapeuta ocupacional, una treballadora social, personal d'infermeria i un mestre del Departament d'Ensenyament.