El Documental del Mes tractarà sobre la gentrificació a la Xina, dijous

«Last days in Shibati» es podrà veure a l'Espai de la plana de l'Om
«Last days in Shibati» es podrà veure a l'Espai de la plana de l'Om | Promocional
Redacció
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:28h
Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure aquest dijous, 13 de desembre a les 8 del vespre, a l'espai Plana de l'Om de Manresa Last days in Shibati de Hendrick Dusollier, un apropament poètic a la gentrificació de la Xina.

El nen Zhou Hong i la senyora Xue Lian han de marxar de l'última barriada històrica que queda a la gran ciutat de Chongqing, ja que aviat serà destruïda per construir un nou barri. Obligats a abandonar el que ha estat casa seva fins aleshores, els estrets carrers del barri de Shibati fan de testimonis de la Xina més tradicional i històrica que està a punt de desaparèixer. 

La destrucció de les antigues barriades a la Xina és un reflex de les polítiques urbanístiques, socials i culturals d'un país on allò vell, tradicional i històric ha de donar pas a allò nou, contemporani i sense ànima. Una reflexió sobre la canviant Xina contemporània que, a poc a poc, va deixant perdre la seva història i el seu llegat.


Hendrick Dusollier, llicenciat en Història a la Sorbona i en Belles Arts a París, va realitzar la seva primera peça documental Obras el 2005, un recorregut pels barris antics en destrucció de Barcelona. Una proposta tècnica i artística sense precedents que va ser seleccionada a Locarno, nominada al premi César, SCAM, i es va convertir en el curtmetratge més premiat de l'any en festivals internacionals. La seva segona pel·lícula, Babel (també coproduïda per Arte), seleccionada a Rotterdam, Premi Unifrance i multi-premiada a festivals, és una al·legoria dels profunds trastorns que està experimentant la Xina contemporània. El 2013, la seva tercera pel·lícula Histoire sur les Dictateurs va ser descrita per Le Monde com "una experiència sense precedents i vertiginosa, un acompliment històric, tècnic i artístic, una obra titànica". Last Days in Shibati, la seva nova pel·lícula, acaba de rebre el Gran Premi de la competició francesa (Prix Louis Marcorelles) i el Premi de la Joventut al Festival Cinéma du Réel, 2017.

L'entrada al documental del mes és gratuïta. La propera cita del cicle serà el dijous dia 10 de gener (20.00h) amb el documental ‘Silvana' de Mika Gustafson, Olivia Kastebring i Christina Tsiobanelis.