El jove monologuista bagenc Marc Buxaderas, persona solidària de l'any de l'ONCE

Es tracta d'un reconeixement que la institució fa a aquells subjectes, entitats, administracions, projectes i mitjans de comunicació que vetllen pels drets socials dels més desfavorits

Marc Buxaderas rep un dels Premis Solidaris d'ONCE Catalunya
Marc Buxaderas rep un dels Premis Solidaris d'ONCE Catalunya | Arxiu personal
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:01h
Té 19 anys i una llarga trajectòria dalt dels escenaris. Amb l'humor per bandera, el bagenc Marc Buxaderas ja fa temps que parla de la seva discapacitat sense complexos: va néixer amb paràlisi cerebral i la cadira de rodes és la seva companya de viatge més fidel. Tampoc l'abandona la seva capacitat comunicativa, la responsable d'haver-lo fet arribar fins on ho ha fet.

Escoles, instituts, teatres, llars d'avis, auditoris... no hi ha cap públic que se li resisteixi. Tant és així que, veient l'èxit de les seves xerrades còmiques però cent per cent reals, va decidir crear, fa encara no dos anys, Posa un discapacitat a la teva vida, un espectacle en forma de monòleg en el qual explica situacions quotidianes que li passen arran de la seva discapacitat. Tot plegat, amb l'objectiu "que la gent reflexioni rient, que crec que és la millor manera que un missatge tan important com aquest quedi gravat", explica ell mateix.

És precisament aquesta actitud vital i de superació personal el que han fet que l'ONCE de Catalunya li hagi atorgat un dels Premis Solidaris que entrega cada any, uns guardons que, tal com exposa la mateixa institució, "reconeixen persones, entitats, projectes, mitjans de comunicació i administracions que vetllen per la inclusió i els drets socials dels més desfavorits". En el cas de Buxaderas, se li ha concedit el premi a la Persona Física, perquè, a través de les xerrades "fa arribar el seu missatge als futurs conductors de la societat".

El jove monologuista, veí d'Aguilar de Segarra, ha recollit el premi aquest dilluns al vespre en el marc d'un acte celebrat a l'Auditori d'ONCE Catalunya (Barcelona), en el qual també hi ha pres part el president del Parlament, Roger Torrent. Els altres guardonats d'aquesta dissetena edició dels Premis Solidaris han estat l'associació Pulseras Candela (en la categoria d'Institució, Organització, Entitat o ONG); el programa radiofònic Ser Especiales, de la Fundació Mercè Pla (categoria Mitjà o Projecte de comunicació); el Club Gimnàstic de Tarragona (categoria Empresa), i l'Ajuntament de Masquefa (categoria d'Administració Pública).