1 de 10
Municipals 2019

Roser Alegre: «No puc actuar tenint por del que pugui passar judicialment»

La cap de llista de la CUP a les municipals de Manresa és la primera cara nova de les candidatures que s'han anat presentat a la ciutat

Roser Alegre, cap de llista de la CUP de Manresa a les municipals de 2019 | Àlex Gómez Ribera
per Pere Fontanals, Manresa | 8 de desembre de 2018 a les 15:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Roser Alegre Fontanet té 35 anys i serà la cap de llista de la CUP de Manresa a les eleccions municipals de 2019. És la primera cara nova de les candidatures que poc a poc es van presentant a la ciutat. Potser és una mica tòpic, però quedem a l'Ateneu la Sèquia.

El passat cap de setmana va ser escollida cap de llista per davant dels actuals regidors Jordi Garcés i Gemma Tomàs. Llicenciada en Sociologia i Antropologia Social i Cultural, Alegre treballa com a dinamitzadora de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera.


- La seva elecció ha estat una mica sorprenent. Estava preparat quan van triar els sis primers de la llista o va ser una cosa d'última hora? 

- En el moment de l'elecció dels sis primers es va deixar un temps per acabar-nos de plantejar a nivell individual com veiem el nostre futur, i amb aquest temps es va acabar de definir tot. No estava tancat quan es va presentar la llista, sinó que durant l'assemblea de la setmana passada es quan es va acabar de tancar el que s'havia perfilat durant aquests dos mesos.


- Es va acabar de perfilar, però ja preveia que podria sortir?

- Inicialment no era la previsió que jo tenia quan em van plantejar formar part de la candidatura però després en vam seguir parlant i es va anar treballant en aquest sentit.
 

Roser Alegre, durant l'entrevista. Foto: Àlex Gómez Ribera


- Treballa a la casa Flors Sirera. Què ens pot dir per conèixer una mica més qui és la Roser Alegre.

- La Casa Flor Sirera és un equipament municipal que depèn de la ciutat con altres de l'àrea de cooperació de l'Ajuntament de Manresa i que està vinculat al Consell Municipal de solidaritat que és un grup d'ONG de la ciutat. Jo hi treballo de dinamitzadora.

- Quan temps fa que està vinculada a la CUP?

- La meva trajectòria no ve tant d'una militància pura en aquest sentit, ni amb Arran ni amb la CUP. Militant, militant, no ho he estat mai, tot i que fa anys que sóc simpatitzant de la CUP i he col·laborat en altres campanyes en altres moments. Estic molt vinculada a grups dels que acull l'Ateneu la Sèquia com la cooperativa de consum la Guixa o Manrússia Van del Pal.

- Que aportarà Roser Alegre a la candidatura?

- La meva voluntat es donar un aire nou i sortir una mica del perfil habitual de les candidatures de la CUP o dels primers llocs de la seva llista que potser ha quedat sempre més tancat a un cert sector de l'esquerra independentista. Jo formo part de l'esquerra independentista, però el meu perfil potser pot atraure o aglutinar a més gent que no està tan ficada en aquest món, sinó altra gent de l'esquerra transformadora de la ciutat que es mouen en altres àmbits. La idea, per tant, és poder sumar gent amb un perfil una mica diferent al que ha estat habitual fins ara.

- Parlava d'això de l'esquerra transformadora... en l'assemblea de divendres també es va aprovar obrir la candidatura a altres forces de l'esquerra transformadora de la ciutat.

- La idea es poder englobar a persones d'altres moviments polítics que responguin a aquesta idea més plural de l'esquerra transformadora, sortint una mica del que no hi ha hagut fins ara. Volem trencar amb la dinàmica dels darrers anys de l'ajuntament, aportar polítiques que puguin canviar la vida dels ciutadans. Per fer-ho val la pena créixer en aquesta direcció, sortir una mica del discurs i la filosofia que tenim. Seguirem tenint la mateixa filosofia, però aportant polítiques concretes on tothom s'hi pugui sentir més representat. Estem buscant col·laborar amb persones que vinguin d'altres perfils i d'altres àmbits que poden sumar idees a les que nosaltres tenim a nivell de ciutat.

- En aquest sentit, hi ha hagut resposta d'altres forces?

- Encara estem acabant de treballar i de moment tampoc no t'ho puc anticipar. Esperem poder-ho fer aviar.
 

Pere Fontanals i Roser Alegre durant l'entrevista a l'Ateneu la Sèquia. Foto: Àlex Gómez Ribera


- Sap en quines polítiques centraran o enfocaran la campanya?

- Per definir el programa estem treballant amb cinc grups de treball. La idea es que hi pugui participar qualsevol persona amb interès i que pugui ser plural i representatiu. Els cinc grups són el feminisme, el dret a la vida (educació, sanitat..), dret a la ciutat (habitatge, mobilitat..), República i treball. També municipalitzar alguns serveis de la ciutat. Hi ha tres grans eixos en els que basarem tota la campanya: feminismes, transformació social i aquesta voluntat de créixer.

- Ha comentat de passada el tema de la República... És conscient que al ser cap de llista de la CUP hi ha uns riscos que potser fa anys no ens plantejàvem... com el judicial?

- He mirat de tenir en compte tot el moment actual. Si m'hagués centrat en la por del que em pot passar no ho hauria acceptat. No puc actuar tenint por del que pugui passar judicialment. Hem de poder treballar a nivell de ciutat prescindint de pressions externes o de pors. Encara amb més motiu, malgrat totes les dificultats que ens hi posin.
 

Roser Alegre, a l'Ateneu la Sèquia, amb la Seu al fons. Foto: Àlex Gómez Ribera


- D'aquest últim mandat... Una cosa bona que pugui destacar del que ha fet el govern de la ciutat i una cosa dolenta?

Com a dolenta, sobretot, que no ha donat resposta de manera eficient a la demanda d'habitatge i a la pobresa energètica. Són necessitats bàsiques que qualsevol persona ha de poder tenir.

Com a bona, deixa'm pensar-hi... (s'hi està ben bé un minut) el camp de rugbi (somriu), però aquest em toca de prop. També, tot i que ha donat molt debat, o potser per això, els murs del Centre Històric que s'han pintat. També la Capitalitat de la Cultura Catalana ha ajudat enguany a situar Manresa, a fer una aposta de turisme de més alta qualitat i dotar la ciutat de molts actes culturals. Aquest últim punt, però, si fos un any normal no s'hauria aconseguit. Mantenir aquestes xifres amb un calendari més portable, costarà.

 

Participació