El CTM lidera un projecte que innova en el tractament d’efluents industrials complexos

Redacció
06 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:38h
Reunió dels membres d'EFLUCOMP
Reunió dels membres d'EFLUCOMP | CTM

Reunió dels membres d'EFLUCOMP. Foto: CTM


El centre tecnològic manresà Eurecat-CTM coordina el projecte EFLUCOMP, que suposarà una inversió de 2,7 milions d'euros per a desenvolupar tecnologia innovadora i competitiva a nivell mundial destinada a disminuir els costos associats al tractament d'efluents residuals de composició complexa, procedents de diversos sectors i indústries, per obtenir aigua de qualitat adequada per a la seva gestió, ja sigui l'abocament o la reutilització. 

Les noves tecnologies que desenvoluparà el projecte "serviran per al tractament d'efluents residuals procedents de diversos sectors, com la indústria alimentària, la petroquímica, el sector metal·lúrgic i miner, els hospitals o els abocadors", explica Xavier Martínez, responsable de la Línia de Tecnologia de l'Aigua d'Eurecat.

Per tal d'abordar la problemàtica associada a la presència de contaminants complexos, on conviuen matèria orgànica persistent, elevada salinitat i metalls, el projecte utilitzarà diverses tecnologies que permeten cobrir la gestió i el tractament d'efluents residuals d'orígens diferents. 

Innovacions en sistemes de separació, biològics i d'oxidació avançada

Entre les innovacions que s'avaluaran en el marc d'EFLUCOMP, hi ha tecnologies de separació, com membranes i sistemes de precipitació o d'adsorció, a més de processos biològics i d'oxidació avançada. 

Segons explica la coordinadora del projecte, Sandra Meca, "un dels reptes que es vol assolir és la reducció dels costos d'explotació i d'operació dels tractaments proposats, garantint l'eficiència en la reducció de contaminants i posant èmfasi en el cost energètic i de reactius".

La recerca també s'adreça a facilitar la implementació de sistemes per a la recuperació de productes de valor i "obtenir una aigua de qualitat adequada per ser reutilitzada en les pròpies instal·lacions que generen els efluents residuals", afegeix.

Entre els resultats previstos, figura l'adaptació i l'optimització de tecnologies i la creació d'una plataforma de suport a la decisió per tractar efluents del sector miner i de la metal·lúrgica, i l'avaluació d'un tractament d'aigües residuals del sector químic.

També es comprovarà el funcionament d'una tecnologia combinada biològica i de processos d'oxidació avançada per eliminar fàrmacs persistents en aigües residuals d'hospitals, un sistema d'osmosi directa per al tractament de lixiviats d'abocador i un procés per a la recuperació de salmorra.

Una de les estratègies de la Comunitat RIS3CAT Aigua, on s'emmarca el projecte, té com objectiu millorar el posicionament i la competitivitat de les empreses receptores de les tecnologies investigades i els centres de recerca en el sector de l'aigua generant productes i tecnologies explotables. 

EFLUCOMP, que finalitzarà el 2020, compta amb la participació d'ACCIONA Agua, Aplicacions de la Catàlisi (Aplicat), FCC Aqualia, Aguas Industriales de Tarragona (Aitasa), Procesos Técnicos Medioambientales (Protecmed), Desarrollos ecológicos Industriales S.A. (Deisa), el Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el centre tecnològic Leitat.

Durant el projecte, es construiran diverses plantes pilots i sistemes experimentals a les instal·lacions de les empreses i dels centres participants, entre els quals està prevista una planta pilot a Aitasa per al tractament de les aigües residuals del sector petroquímic. 

L'execució d'EFLUCOMP, destaca Sandra Meca, suposa "la col·laboració entre els principals centres de coneixement que es dediquen a la recerca en l'àmbit de tecnologies per al tractament d'aigües a Catalunya i és també important la participació d'empreses del sector de l'aigua".