L'impacte laboral de la indústria 4.0 centrarà la propera jornada de la Cambra

Tindrà lloc el dimecres 12 de desembre a les 12 del migdia, i hi participarà el responsable de l'Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat, Joan Miquel Hernández

Redacció
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:28h
Quins riscos i oportunitats comporta la indústria 4.0 en el terreny laboral? L'aplicació de les noves tecnologies al sector industrial implicarà una reducció de llocs de treball? Caldran nous perfils professionals per treballar a la indústria? Aquests són alguns dels temes que es posaran sobre la taula en la propera jornada que la Cambra dedicarà al sector industrial i que tindrà lloc el dimecres 12 de desembre a les 12 del migdia. La jornada forma part del cicle L'empresa del demà, que es va iniciar la setmana passada amb la directora general d'Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya. En aquesta ocasió, el ponent serà Joan Miquel Hernández, responsable de l'Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat de Catalunya. L'assistència a la jornada és lliure prèvia inscripció al telèfon 93 872 42 22 o per correu electrònic a goviedo@cambramanresa.org.

Hernández presentarà l'estudi L'impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya, un treball que analitza l'efecte  que les noves tendències industrials poden tenir en el nombre de llocs de treball, la qualitat de l'ocupació, la seguretat i la salut dels treballadors i les seves necessitats de formació. L'acceleració del canvi tecnològic en la indústria ha generat, especialment entre els representants sindicals, la preocupació per una possible reducció dels llocs de treball existents. Una preocupació amplificada per documents com el del Fòrum Econòmic Mundial del 2016, que en la seva reunió anual de Davos quantificava en 5,1 milions els llocs de treball que es perdran fins el 2020.

En aquest entorn mundial Catalunya té un gran potencial en el desplegament de la indústria 4.0, atès que és un país industrial acompanyat d'un potent sector TIC que en facilita la digitalització. Malgrat tot, la indústria 4.0 és encara incipient a Catalunya tot i que el sector està fent passes per adaptar-s'hi. Amb aquest escenari, hi ha un ampli consens en què aquests canvis tindran efectes positius en la competitivitat i la flexibilitat de la producció. Alhora, bona part del sector industrial preveu que les noves maneres de funcionar destrueixin llocs de treball a curt termini, que es compensaran a mitjà termini amb la creació d'altres llocs de treball més qualificats.