La vaga d'hores extres de bombers deixa el parc de Manresa amb només 6 efectius

Denuncien que després d'un increment de 100 hores de treball, que havia de ser temporal, el Departament proposa pujar-los 50 hores anuals més

04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:00h
Els bombers de Catalunya han iniciat aquest dimarts una vaga d'hores extres que ha deixat el Parc de Bombers de Manresa amb només sis efectius que s'han de fer càrrec de totes les emergències de la seva àrea de cobertura. La vaga d'hores extres, que és indefinida, deixarà els parcs de tot Catalunya en una situació precària, degurament, durant tota la temporada de Nadal.

Principalment les reclamacions dels bombers són per falta de personal. Es troben que en els moments de les retallades el Govern va signar un decret pel qual cada bomber veia ampliada la seva jornada anual en més de 100 hores, davant la impossibilitat de cobrir les mancances amb noves incorporacions.

Segons defensen els bombers, aquesta mesura havia de ser temporal, però lluny d'això, denuncien que ara el Departament els vol incrementar la jornada 50 hores més.

Aquest fet els ha dut a convocar la vaga d'hores extres que comença aquest dimarts, però hi ha altres facturs dels quals els agents també estan queixosos: la poca renovació de material, i la duplicitat de funcions amb les ADF i els Mossos de muntanya.

Els bombers denuncien que porten anys treballant amb material obsolet i que no es renova mai. "Actualment no tenim ni mànegues de recanvi", cenuncien des del Parc de Bombers de Manresa. Aquest fet contrasta amb la inversió de recursos que, segons els propis bombers, el Departament destina a les ADF i l'operatiu de muntanya dels Mossos d'Esquadra.

ADF i Mossos de Muntanya

Els sindicats de Bombers de la Generalitat acusen les agrupacions de defensa forestal (ADF) d'intrusisme laboral. Asseguren que "cada vegada més " se'ls troben en serveis pels quals no tenen "cap competència", i alerten dels riscos que suposa, ja que "no tenen ni la formació ni passen les revisions" que sí han de passar els Bombers. Aquesta és una situació que es dona, generalment, a tot el país, malgrat que al Bages la relació entre bombers i ADF és més propera i no es donen aquet tipus de conflictes.

El delegat de Comissions Obreres (CCOO) dels Bombers i sergent a Manresa, Leandre Gallardet, denuncia que les ADF estan "muntant un cos paral·lel" i demana a la Generalitat que "actuï" i "deixi clares" les funcions que poden desenvolupar. Gallardet també critica que el Govern dediqui recursos formant Mossos d'Esquadra de muntanya quan la competència de rescats és del Grup de Recolzament en Actuacions Especials (GRAE).