Pistoles elèctriques

Les policies locals del Bages no preveuen adquirir pistoles elèctriques a curt termini

El cos de Manresa no disposa de cap eina d'aquest tipus, però cinc policies locals de la comarca sí que en tenen

, Manresa | 04/12/2018 a les 12:32h
Arxivat a: Successos, policia local navàs, policia local sallent, policia local sant fruitós, Policia Local Artés, Policia Local Cardona, policia local sant vicenç, policia local sant joan, policia local santpedor, policia local súria, policia local manresa, policies locals, pistoles elèctriques
Detall d'una pistola elèctrica apuntant un objectiu
Detall d'una pistola elèctrica apuntant un objectiu | ACN
Les policies locals de la comarca del Bages no tenen previst adquirir pistoles elèctriques a curt termini tot i la publicació en el DOGC del protocol d'ús d'aquestes eines en els cossos locals, segons han confirmat a NacióManresa responsables de cada municipi.

La publicació al DOGC recorda que la llei 16/1991 recull que les policies locals tenen les competències necessàries per incorporar el dispositiu elèctric, mentre que el decret 219/1996 preveu que els ajuntaments puguin dotar als agents de les seves policies locals de nous mitjans de defensa, sempre que estiguin homologats per les autoritats competents.


Malgrat l'antiguitat d'aquesta llei, la Policia Local de Manresa, obviament la més important de la comarca, no ha incorporat al seu parc les pistoles elèctriques com sí que han fet cinc altres municipis del Bages. Sallent té dues pistoles elèctriques, la més antiga, de 2006, i Sant Vicenç de Castellet, Cardona, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada en tenen una, tot i que en els darrers dos casos la tenien inoperativa a l'espera de la publicació del protocol. Les policies locals de Súria, Artés, Navàs i Sant Fruitíos de Bages, igual que la de Manresa, no disposen de cap pistola elèctrica a dia d'avui. Aquesta és la mateixa situació que viu la Policia Local de Moià.

Totes les policies locals consultades, però, tant les que ja disposen d'arma com les que no n'han incorporat, descarten adquirir-ne cap arran de la publicació del protocol, "al menys a curt termini". Només a Manresa han assegurat que és una decisió "que s'està estudiant, però sobre la que no hi ha res decidit".

Detalls del protocol

Les pistoles elèctriques són unes eines immobilitzadores "amb efectes lesius", ja que afecten el funcionament motriu de l'organisme. El protocol publicat aquest dilluns estableix que les descàrregues "no podran superar els cinc segons" i que la pistola només es pot utilitzar en situacions en què hi hain un "risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels agents o terceres persones". També, quan els agents considerin que la situació pot comportar un risc per a la seguretat ciutadana.

El protocol estableix que abans d'utilitzar les pistoles elèctriques "s'han d'haver esgotat totes les vies de diàleg i negociació". A més, els policies hauran "d'avisar" la persona que procediran a fer servir l'arma. Pel que fa a la seva utilització, el protocol també preveu que les pistoles es poden utilitzar "sense necessitat de disparar-les, amb l'objectiu de dissuadir".

En cap cas es podran aplicar les descàrregues de la pistola a dones embarassades, menors de 12 anys i a persones d'edat avançada o dèbils de salut. Tampoc no s'aconsella la seva utilització en concentracions de moltes persones, "excepte en casos en què la persona posi en risc la integritat dels agents o pugui causar un problema de seguretat ciutadana". A més, qualsevol actuació amb la pistola elèctrica haurà de ser enregistrada.

COMENTARIS

L'únic delinqüent bo és el delinqüent......
Anònim, 04/12/2018 a les 18:27
+9
-2
Fessin servir les de veritat.....
nomes faltava aixo
Anònim, 05/12/2018 a les 10:26
+3
-9
NO saben fer la O amb un canuto, nomes falta que tinguessisn això a les mans...
i alguns vigilants, també
Anònim, 05/12/2018 a les 11:52
+2
-8
Els "vigilants municipals" de Castellbell també en porten.
Fins i tot algun va amb armilla anti-bales !
Extra-limitacions de funcions o més xulos que ningú ?
la manca de coneixements porta a dir ....
Anònim, 05/12/2018 a les 23:43
+9
-0
Novament hi ha comentaris que deixen clar el coneixement en seguretat pública d'aquell que els escriu. No sabem que tindrà a veure que un vigilant porti una armilla amb la xuleria, potser qui ho diu no sap que una armilla també serveix per evitar un tall a una baralla amb armes blanques... O potser algú es creu que els dolents miren que hi posa a l'uniforme, si posa policia disparen i si posa vigilant no ho faran? Però tornem a la noticia, les Tàsser són armes de contenció. Això vol dir que aquell no autoritzat a portar una arma de foc pot tenir en aquesta eina una solució a la seva feina. Però també serveix en situacions de molt agressivitat a aquells que porten armes de foc, una arma de foc no es pot fer servir en situacions que sí es pot fer servir la Tàsser. Teòricament la Tàsser fa menys morts que una arma de foc i necessita de menys formació que una arma de foc. I pels que pensen que els policies locals no saben ni fer la O... els recordo que han de superar la mateixa escola que un Mosso d'Esquadra, una escolal molt superior a la que fa Policia Nacional... Però parlar és gratis i desqualificar als altres encara més... Bon Nadal!!!
dedicatoria
Justin, 06/12/2018 a les 22:37
+4
-0
“No saber hacer la o con un canuto”, és l’evolució de: “No saber ni jota”, o “No saber de la misa la media”.. doncs be, “Así paga el diabló a quien bien le sirve” atès que: “La suerte de la fea, la guapa la desea”, i “No hay tonto que no se tenga por listo”, es el: “mal de muchos consuelo de tontos” així que: “No te acerques a una cabra por delante, a un caballo por detras y a un tonto por ningun lado”, perque ....“donde las dan las toman”.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil | Arxiu particular
«El Mag d'Oz», de MTM
«El Mag d'Oz», de MTM | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el diumenge 3 de març