Les policies locals del Bages no preveuen adquirir pistoles elèctriques a curt termini

El cos de Manresa no disposa de cap eina d'aquest tipus, però cinc policies locals de la comarca sí que en tenen

Detall d'una pistola elèctrica apuntant un objectiu
Detall d'una pistola elèctrica apuntant un objectiu | ACN
04 de desembre del 2018
Actualitzat el 05 de desembre a les 14:01h
Les policies locals de la comarca del Bages no tenen previst adquirir pistoles elèctriques a curt termini tot i la publicació en el DOGC del protocol d'ús d'aquestes eines en els cossos locals, segons han confirmat a NacióManresa responsables de cada municipi.

La publicació al DOGC recorda que la llei 16/1991 recull que les policies locals tenen les competències necessàries per incorporar el dispositiu elèctric, mentre que el decret 219/1996 preveu que els ajuntaments puguin dotar als agents de les seves policies locals de nous mitjans de defensa, sempre que estiguin homologats per les autoritats competents.

Malgrat l'antiguitat d'aquesta llei, la Policia Local de Manresa, obviament la més important de la comarca, no ha incorporat al seu parc les pistoles elèctriques com sí que han fet cinc altres municipis del Bages. Sallent té dues pistoles elèctriques, la més antiga, de 2006, i Sant Vicenç de Castellet, Cardona, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada en tenen una, tot i que en els darrers dos casos la tenien inoperativa a l'espera de la publicació del protocol. Les policies locals de Súria, Artés, Navàs i Sant Fruitíos de Bages, igual que la de Manresa, no disposen de cap pistola elèctrica a dia d'avui. Aquesta és la mateixa situació que viu la Policia Local de Moià.

Totes les policies locals consultades, però, tant les que ja disposen d'arma com les que no n'han incorporat, descarten adquirir-ne cap arran de la publicació del protocol, "al menys a curt termini". Només a Manresa han assegurat que és una decisió "que s'està estudiant, però sobre la que no hi ha res decidit".

Detalls del protocol

Les pistoles elèctriques són unes eines immobilitzadores "amb efectes lesius", ja que afecten el funcionament motriu de l'organisme. El protocol publicat aquest dilluns estableix que les descàrregues "no podran superar els cinc segons" i que la pistola només es pot utilitzar en situacions en què hi hain un "risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels agents o terceres persones". També, quan els agents considerin que la situació pot comportar un risc per a la seguretat ciutadana.

El protocol estableix que abans d'utilitzar les pistoles elèctriques "s'han d'haver esgotat totes les vies de diàleg i negociació". A més, els policies hauran "d'avisar" la persona que procediran a fer servir l'arma. Pel que fa a la seva utilització, el protocol també preveu que les pistoles es poden utilitzar "sense necessitat de disparar-les, amb l'objectiu de dissuadir".

En cap cas es podran aplicar les descàrregues de la pistola a dones embarassades, menors de 12 anys i a persones d'edat avançada o dèbils de salut. Tampoc no s'aconsella la seva utilització en concentracions de moltes persones, "excepte en casos en què la persona posi en risc la integritat dels agents o pugui causar un problema de seguretat ciutadana". A més, qualsevol actuació amb la pistola elèctrica haurà de ser enregistrada.