Santpedor convoca els veïns a presentar propostes als pressupostos participatius

| 03/12/2018 a les 20:22h
Especial: Més Comarca
Arxivat a: Esports, pressupostos participatius, pressupost, participació
Presentació els pressupostos participatius als alumnes de l'Escola de Música
Presentació els pressupostos participatius als alumnes de l'Escola de Música | AjStp
L'Ajuntament de Santpedor ha posat en marxa la campanya Tu també fas Santpedor que insta als ciutadans a participar activament presentant propostes d'inversió per als pressupostos participatius del 2019. Els regidors de Comunicació, Antoni Valverde, i d'Hisenda, Judit Raja, han fet una marató per les escoles del poble per explicar als més joves com presentar propostes que ajudin a millorar el poble. L'any passat en la primera convocatòria oberta es van presentar fins a un total de 28 idees de millora i se'n van votar 17, ja que algunes no reunien les bases de la convocatòria. L'excel·lent resposta es va traduir també en una participació que va superar l'

Per donar a conèixer aquests nous pressupostos participatius, l'equip de govern està instant a participar tothom: grans i petits. Durant la segona quinzena de novembre s'ha anat a l'Escola Municipal  de Santpedor, a l'Institut IES d'Auro i a les tres escoles de primària de Santpedor: la Serreta, el Riu d'Or i la Llissach. En total més d'una vintena de presentacions. També s‘ha fet una crida a entitats i a associacions de veïns i a tots els veïns de Santpedor perquè hi participin.


L'Ajuntament afronta aquesta nova edició com un pas més en la voluntat d'obrir l'Ajuntament als ciutadans. L'any passat es va estrenar el nou format de demanar als veïns que presentessin propostes i la resposta va ser molt bona, especialment entre els més joves a qui s'ha tornat a donar molt protagonisme. De les set propostes que van sortir més votades dels tres blocs de projectes que es van determinar en funció de la seva quantia ja n'hi ha dos que s'han fet realitat. Des de fa uns dies ja hi ha instal·lada a la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas la bústia de retorn de llibres que va guanyar en la passada edició. També s'han adquirit papereres i s'estan instal·lant al terme municipal.

Involucrar tothom per millorar el poble

La presentació a les escoles té com a objectiu que els nens, encara que la votació sigui per a persones a partir de 16 anys, entenguin que es pot participar presentant i defensant propostes. Ho poden fer a través d'un adult empadronat al poble.

Els pressupostos tindran un pressupost de 60.000 euros i aquesta quantitat es destinarà a tres blocs de projectes segons la quantia que representin:

- Projectes entre 20.001 i 30.000€ (dotació màxima: 30.000 euros)
- Projectes entre 5.001 i 20.000€ (dotació màxima: 20.000 euros)
- Projectes de pressupost igual o inferior a 5.000€ (dotació màxima: 10.000 euros) 

Els projectes que es presentin han de ser propostes d'inversió, és a dir, despeses destinades a la creació o bé millora  d'infraestructures, creació o adquisició de béns de naturalesa inventariable per al funcionament dels serveis o altres despeses que tinguin caràcter amortitzable. Cal que les propostes que es presentin les pugui empènyer l'Ajuntament perquè són de la seva competència, se cenyeixin als costos màxims que han de tenir les propostes (fins a 30.000 euros), que donin resposta a una necessitat concreta i que siguin d'interès general i que siguin inversions sostenibles, és a dir que no generin despesa futura i que tinguin un impacte favorable per al conjunt del municipi.

Un calendari que arranca al novembre amb la presentació de propostes

Les persones de 16 anys o més, empadronades a Santpedor o bé amb la seva seu social a Santpedor poden presentar una o més propostes. També les entitats legalment registrades al REM de Santpedor. Els menors de 16 anys com són els estudiants de les escoles i els d'ESO poden presentar propostes signades per una persona major d'aquesta edat assumeixi la representació formal.

L'Ajuntament demana que s'empleni un formulari que es pot trobar a l'Ajuntament, a la Biblioteca i al web municipal: santpedor.cat i es pot presentar fins el 21 de desembre. S'ha ampliat el termini per presentar propostes, de manera que hi ha un mes i mig de temps per fer arribar idees. Es poden presentar en horari d'atenció al públic a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) i a la Biblioteca municipal de Pare Ignasi Casanovas. També es pot enviar aquest formulari acompanyat d'una memòria descriptiva per correu electrònic a [email protected]

Totes les propostes que es presentin caldrà que es determini que compleixen les bases. Es deixarà un marge de 5 dies per poder fer aclariments abans de fer pública la llista de propostes que es portaran a votació. Abans de votar i per tal que tothom conegui totes les propostes que hi ha sobre la taula, L'Ajuntament de Santpedor  oferirà a totes les persones que hagin presentat una proposta la possibilitat d'explicar-la públicament en tallers participatius on es podran debatre les iniciatives presentades al mes de gener.

Votacions al març i resultats l'1 d'abril

Podran votar les persones empadronades a Santpedor que tinguin 16 anys complerts. Es donarà un termini d'un mes, tot el mes de març. Es podrà votar presencialment o bé per internet en una web específica per a aquest projecte: https://participacio.santpedor.cat.

Durant el període de votacions hi haurà oberta una exposició pública amb totes les propostes presentades a la Biblioteca. També estaran penjades als canals municipals, de manera que els ciutadans puguin decidir quines propostes volen empènyer. El recompte es farà en un acte públic el dia 1 d'abril. El Govern Municipal es compromet a encetar els projectes al llarg de l'any 2019.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Torna la Festa de la Llum
Torna la Festa de la Llum | AjM
Del divendres 15 al diumenge 17 de febrer
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 17
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil
L'agressor, a la dreta, en el moment que llança el braç contra el mòbil | Arxiu particular