Més de cent cinquanta intèrprets acompanyen la Coral Cardonina en el 60è aniversari

El concert, de més de dues hores de volada, va acabar amb una sonora ovació del nombrós públic dempeus

Cantaires i Bande de Música de Cardona durant el concert
Cantaires i Bande de Música de Cardona durant el concert | Toni Lara
Redacció
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:27h
Més de cent cinquanta intèrprets van aplegar-se el passat diumenge al temple de gòtic de Cardona per festejar el seixantè aniversari de la Coral Cardonina. Un concert de més de dues hores de volada que va acabar amb una sonora ovació del nombrós públic dempeus. 

Després d'un any d'actes i celebracions, la veterana formació cardonina va programar com a acte culminant del seu aniversari un concert commemoratiu coincident amb la seva tradicional actuació anual per les vigílies de les festes nadalenques: el Memorial Josep M. Casafont. Talment com feu deu anys, amb motiu del mig segle d'existència, va convidar a participar-hi tots els excantaires que durant sis dècades havien nodrit les veus d'aquests cor, així com també a la reeixida Banda de Música de Cardona, una de les formacions musicals amb més projecció de la Catalunya interior.

Després d'una càlida salutació de benvinguda, la coral amfitriona va ser l'encarregada d'obrir la primera part del concert amb una antologia de peces significatives dels darrers seixanta anys d’història de l'entitat. Entre aquestes van poder escoltar-se composicions i arranjaments de mestres de la Catalunya Central com Francesc Vila, Joan Roure, mossèn Antoni Muntada i dels directors de l'entitat, Josep M. Casafont i Ovidi Cobacho Closa. Peces tradicionals com la russa Katiusha, populars com El reloj, My way (en versió catalana) i Boig per tu o nadales com Ambaixada i Ara que el món s'ha adormit foren intensament aplaudides. Un dels moments més emotius fou l'intens espiritual Hi eres tu? interpretat per la solista Antonia Lozano, qui fa més de mig segle que canta al cor cardoní. Entre aquestes peces, també van poder escoltar-se dues pàgines del musical Flor de nit a càrrec del jove i competent tenor Bernat Barat. 

Durant la mitja part es va projectar un enregistrament realitzat pel Cinema Amateur Cardoní a partir d'un recull d'imatges i gravacions antigues d'aquests seixanta anys d'activitat de la Coral Cardonina. Un audiovisual que va servir també de record i homenatge als nombrosos cantaires traspassats. 

El segon bloc del concert va comptar amb la nodrida presència dels músics de la banda de Cardona que van fer excel·lir les pàgines dels mestres Joaquim Serra i Martínez Valls que van interpretar. Per les d'aquest darrer van comptar amb la participació de la soprano cardonina Ana Belén Ayala, ex-cantaira del cor cardoní i membre en l'actualitat de l'Orfeó Català. A la banda cardonina s'hi van sumar els cantaires i ex-cantaires de la Coral Cardonina al darrer tram del concert. Plegats van fer vibrar les parets de l'església cardonina amb la interpretació de “Himne als pirates" de Mar i Cel, El cant del poble i l'històric Himne a Cardona, sota l'enèrgica batuta del jove mestre Xavier Ventosa.

Finalment, dues emblemàtiques peces cardonines van cloure l'acte: la Sardana de Cardona, de la qual s'acomplia justament el cinquantenari de la seva estrena, i la popular Marxa de Reis, com a preludi de les festes nadalenques. Un colofó que va desfermar el cardonisme del públic que omplia el temple cardoní, presidit per les primeres autoritats de la vila, que també se sumaren amb la resta de l'auditori a entonar les seves músiques més preuades. 
Arxivat a